Tuinblog - De perfecte tuin

Vijverkalender

Januari

In de winterperiode is de vijver weinig aandacht nodig. Het vijverwater is misschien wel bevroren. Planten zijn geen verzorging nodig en groeien niet in deze periode. De vissen in je vijver zullen minder actief zijn en leven op de bodem, dat komt omdat het water op de bodem warmer is.

De vissen worden in deze periode van het jaar ook trager, ze zorgen op de bodem er voor dat hun levensprocessen wel functioneren, maar dan op een lager niveau. Het valt een klein beetje te vergelijken met een winterslaap, maar dan voor vissen. Als de vissen deze periode rust houden, ga dan ook niet werken aan de vijver of in de buurt van de vijver.

Bij een hele lage watertemperatuur van onder de 5 graden zou je op een voorzichtige manier wintervoer aan de vissen geven. Bij deze temperaturen zou je wel goed op je vissen moeten blijven letten, door de kou kunnen er ziekteverschijnselen voorkomen. Een alternatief daar voor kan zijn dat je een vijververwarming plaatst, die zorgt er voor dat de vijver op bepaalde plekken niet bevriest.

Bevroren vijver

Februari

Voor deze maand geldt eigenlijk hetzelfde voor als de maand januari. Weinig onderhoud, vissen houden rust en lage temperaturen. De maand februari is ook een maand die nog wel erg koud kan zijn en sommige dagen nog stevig vriest.

Wel is belangrijk dat je goed alert blijft op reigers. Reigers kunnen begin van het jaar gelijk al een gevaar voor vissen zijn. Bij een ondiepe vijver zijn de reigers het gevaarlijkst voor de vissen. Zorg er alvast goed voor dat jij je vissen beschermt tegen de reigers.

Eind februari zal de temperatuur weer een beetje gaan stijgen. Door de koude winter is de conditie van het vijvermilieu flink achteruit gegaan, datzelfde geldt voor de vissen. Doordat de conditie achteruit is gegaan kan dat zorgen voor troebel water, of sterker nog het kan zorgen voor vissterfte. Zorg er daarom voor dat je de vijver wat gezondheid toe dient, door middel van een gezondheidskuurtje.

Belangrijk dat je deze maand er nog wel oplet dat je de vissen niet te veel voert. Door dat de planten niet meer groeide is er een zuurstoftekort in het water. Haal deze maand ook de algen uit je vijver. Bodemslib moet ook worden verwijderd.

Waterplanten

Maart

De maand maart is goed geschikt om nu een watertest te doen. Alle planten zullen weer rustig beginnen met groeien, daarom is het belangrijk om deze nu te gaan verpotten. Verwijder de afgestorven plantenresten van het afgelopen jaar, waardoor alles weer kan groeien. Test de waterwaarden goed! En blijf de vissen nog steeds spaarzaam voeren, de vissen worden tijdens de stijgende temperaturen vanzelf weer actief.

April

Temperaturen blijven stijgen deze maand, de vissen kun je daarom weer voeren na hun behoefte. Omdat de vissen nog steeds niet op hun normale conditie zijn en weer sterker moeten worden kun je hoogwaardig visvoer toedienen.

Waterlelies kunnen worden geplant deze maand, oude waterlelies kun je voorzien van een nieuwe voedingsbodem. Andere planten kun je deze maand ook nog gaan verpotten, als je de vorige maand er niet aan toe bent gekomen.

Eind deze maand zou je de vijverpomp en vijverfilter weer opnieuw kunnen aansluiten/aanzetten. Zorg er voor dat je de algengroei deze maand ook weer opnieuw tegen gaat.

Mei

Het weer wordt steeds mooier, en het voorjaar is in volle gang. Alles is volop in bloei deze maand. De mooie warme dagen zijn in zicht. Let er daarom op dat je goed je vijverfilter onderhoud en zo af en toe schoonmaakt.

Er kunnen weer nieuwe planten worden geplant in je vijver, om je vijver weer een beetje op te vrolijken en wat meer kleur te geven. De planten niet opnieuw gaan planten met tuinaarde. Tuinaarde heeft namelijk te veel voedingsstoffen wat gunstig is voor de groei van algen. Hou het oppervlakte water mooi helder door af en toe het oppervlaktevuil te verwijderen.

In de maand mei kun je de vissen weer rijkelijk voeren. Voer ze vaker in kleine hoeveelheden dan in 1 keer heel veel. Al het voer wat dan blijft liggen is ook een voedingsbron voor het alg in je vijver. Door de vissterfte van begin van het jaar wil je misschien wel weer nieuwe vissen in je vijver. Als je dat wil kun je de nieuwe vissen beter eerst in een quarantainebak doen, voordat je ze in de vijver doet. Daardoor zou er ook weer een nieuwe vissterfte kunnen ontstaan als je dat niet doet.

Waterlelie

Juni

Alle nieuwe planten die je toegevoegd hebt, beginnen nu echt kleur te geven aan je vijver. De planten groeien allemaal richting het wateroppervlak, zorg er wel voor dat het niet allemaal dicht begint te groeien. Wanneer dit wel gebeurd dun de vijverplanten dan uit. En beperk het aantal planten in je vijver.

De nieuwe jonge visjes in je vijver kun je voeren door met fijn gewreven visvoer. Ze groeien dan in een korte tijd erg snel, en na een periode van 10 weken zullen de visjes ook niet meer worden aangevallen door de andere vissen. Blijf er nog wel steeds opletten dat er geen ziekteverschijnselen voorspelen.

Juli

Warme periodes, je vijver planten zullen nog steeds blijven groeien en waterlelies staan vol in bloei. Als de waterlelies te groot worden, knip ze dan bij. Wanneer ze te groot worden kunnen ze andere planten in de weg gaan zitten. En belemmeren ze de groei van de andere planten.

De waterlelies worden in de warme periodes ook lastig gevallen door lelieklevers, de larven er van kunnen de bloem kapot maken, waar door er snel bruin afgestorven bladeren ontstaan.

Doordat de temperatuur zo hoog is, wordt de temperatuur van het vijverwater ook hoger en die kan dan wel stijgen tot een temperatuur van 20 graden. Warm water produceert minder zuurstof wat niet gunstig is voor het leven in de vijver. Vooral in de ochtend zou er een tekort zijn aan zuurstof. Dat komt omdat er in de nacht wel zuurstof wordt opgenomen maar niet wordt geproduceerd. Overdag wordt er wel veel geproduceerd. Om dit probleem op te lossen kun je een vijverpomp aanschaffen.

In de zomermaanden zijn de vissen niet helemaal veilig, reigers zijn vaak opzoek naar vis. En in ondiepe vijvers kan een reiger makkelijk bij zijn prooi, ook een kat die opzoek is naar voedsel zou een visje niet overslaan. Dus zorg er voor dat je vijver beschermd is voor deze aanvallende jagers.

Vissen worden gevoerd

Augustus

In de maand augustus geldt ook hetzelfde als in de maand juli. Houd de waterhardheid van het vijverwater op peil en goed in de gaten, snoei de waterlelies wanneer nodig is bij, zorgen voor voldoende zuurstof in de vijver en de vissen beschermen tegen ongenode gasten.

Deze maand verandert de kleurontwikkeling van de vissen en werken de vissen aan hun conditie. De conditie is in de winterperiode afgebouwd, daardoor beginnen ze nu weer met opbouwen voor de aankomende winterperiode. Blijf de vissen steeds meer voeren, maar hou er dan wel weer rekening mee dat je niet de algen in je vijver gaat voeren.

September

Begin van de maand is er nog een zomerse temperatuur, later in de maand gaat die temperatuur wat meer naar de herfsttemperaturen. Dat ga je zien aan de planten, het verval van de beplanting begint steeds meer zichtbaar te worden. Je dient daarom de zuurstofplanten waar te veel aan is lichtjes uit te dunnen.

Door dat er zo veel planten beginnen af te sterven zou er ook veel Co2 vrij komen in de vijver. Je dient de GH waarden te gaan meten. Die moet zo hoog mogelijk zijn zo dat er voldoende Co2 overschotten zijn.

Voor de vissen zou je speciaal vissenvoer kunnen gaan aanschaffen. Voer wat kwalitatief beter is voor de vissen, dat is vooral deze periode van belang om ze nu al voor te bereiden op de winter.

Oktober

Geen zomerse temperaturen meer want de herfst is begonnen. Je planten gaan er deze periode steeds meer op achteruit. Bladeren gaan afsterven, bladeren van bomen belanden in je vijver.

Nu de planten zijn uitgegroeid gaan steeds meer bladeren afsterven. Door bescherming van de vijver, kun je een net over je vijver spannen. Dat net is dan ter bescherming van bladeren die van bomen afvallen en dan niet in je vijver belanden. Voor dat je het net over je vijver spant moet je eerst wel een paar dingen doen. Je bijvoorbeeld eerst al het vuil wat al in je vijver zit moeten verwijderen.

De temperatuur van het vijverwater is nu wel erg gedaald en zorgt er voor dat vissen dieper gaan zitten. De conditie van de vissen is nu al erg verbeterd en gaan steeds meer bij de bodem zitten. Je zou daarom nu ook geen nieuwe vissen meer gaan moeten toevoegen.

Groen vijverwater

November

Deze maand is het tijd om de vijver winter klaar te maken. Begin met het verwijderen van alle afgestorven planten, takken en bladeren uit je vijver. Zorg er vervolgens voor dat alle waterwaarden in orde zijn. Daarom is een watertest deze maand niet overbodig.

Het is van groot belang dat je vijver eind november helemaal schoon is, alle bladeren zijn nu van de bomen, dus zorg er dan voor dat er helemaal niks meer in je vijver lig qua bladeren en afgestorven plantenresten. Als je besluit dit niet meer te gaan verwijderen krijg je straks in het voorjaar last van heel veel alg in je vijver.

December

De winterperiode begint aan te breken. Je vijver is de komende tijd weinig aandacht nodig en zal in een rustperiode zijn.

De filters en pompen kun je in de winterperiode wel aan laten staan, om er voor te zorgen dat je vijver niet helemaal dit gaat vriezen. Als je vijver dichtvriest, ga dan niet in het ijs hakken. De vissen zijn in rustperiode, het is niet goed voor de vissen om dan in het ijs te gaan hakken. De filters en pompen zorgen er voor dat de vijver niet dichtvriest, maar je kan er ook voor kiezen om een vijververwarming aan te schaffen.