Tuinblog - De perfecte tuin

Zo kies je de juiste boom voor jouw tuin

Er zijn zo veel verschillende soorten bomen dat je soms letterlijk door de bomen het bos niet meer ziet. In deze blog lees je enkele tips over hoe je het best kan besluiten welke boom het geschiktst is voor jouw tuin. 

De juiste grootte kiezen

Ten eerste is het belangrijk om vast te stellen hoe groot je de boom wil hebben. Dit is natuurlijk onder andere afhankelijk van de grootte van je tuin. Wanneer je een klein tuintje hebt, is het een goed idee om te kiezen voor een klein boompje, aangezien je bij een grote boom gelijk alle ruimte kwijt bent. Kies daarom voor een klein boompje als een bonsai. Iemand met een grotere tuin kan daarentegen weer kiezen voor grotere soorten bomen en zelfs meerdere exemplaren neerzetten. 

Het doel van de boom

Daarnaast is het bij de keuze voor een boom belangrijk om te bedenken met welk doel je de boom aanschaft. Wil je bijvoorbeeld een decoratieve boom? Dan kan je bijvoorbeeld gaan voor een boom die in de lente en zomer prachtig in bloei staat. Of heb je een erg zonnige tuin en wil je een boom die beschutting biedt? Kies dan voor een boom met een brede kroon, want die biedt veel schaduw. Ten slotte kan je ook gaan voor een boom die je voorziet van vers fruit. Wie droomt er nou niet van om elke dag een superverse sappige appel of peer uit eigen tuin te eten?

Verzorging

Bomen kunnen enorm van elkaar verschillen in termen van hoeveel onderhoud ze nodig hebben. Sommige bomen moeten bijvoorbeeld gesnoeid worden en daar kan behoorlijk wat tijd in gaan zitten. Ook het ruimen van bladeren in de herfst kan een enorm karwei opleveren. Daarom is het niet verstandig om een boom te kiezen die veel boomverzorging nodig heeft wanneer je weinig vrije tijd hebt.