Een gazon met fris en groen gras zou iedereen uiteraard wel willen. Toch
hebben veel mensen er geen zin in om er veel tijd in te stoppen en vervolgens
maanden te moeten wachten tot het gras er mooi bij ligt. In dat geval bieden
grasmatten een echte uitkomst, want deze zijn kant-en-klaar en helemaal niet zo
duur als dat je misschien denkt. Daarnaast kunnen ze ook snel en gemakkelijk
worden aangelegd en zijn ze dus in een handomdraai klaar voor gebruik. Ben jij
ook benieuwd
naar het aanleggen van gras, hoe dit in zijn werking gaat en wat de aandachtspunten zijn? In dit
artikel vertellen grasspecialisten je er graag wat meer over!
De voordelen van grasmatten ten opzichte van gras zaaien
Het aanleggen van grasmatten kost meer geld dan het inzaaien van gras, maar
vooral voor kleine oppervlakten zullen de grasmatten veel voordeel hebben in
vergelijk met een ingezaaide gazon.
Een aantal voordelen van graszoden:
- Je hebt meteen een dichtbegroeide grasmat na het aanleggen.
- Graszoden kunnen het gehele jaar door gelegd worden.
- Grasmatten geven je een goede start en kwaliteit, zonder onkruid
- Geen last van vogels die graszaadjes zullen pikken.
- Je hoeft niet maandenlang te wachten tot het gras groeit, want een aangelegde grasmat is na twee weken al mooi.
Het meest geschikte moment om graszoden te leggen
In het algemeen kun je het gehele jaar door grasmatten aanleggen. Toch zal het je makkelijker afgaan wanneer je dit doet als het niet vriest, maar grasmatten leggen tijdens een hittegolf is ook weer geen pretje. Kies daarom het voorjaar of najaar uit om grasmatten aan te leggen in je tuin, wanneer het niet te koud maar ook niet te warm is. Verder is het ook slim om een dag uit te kiezen waarop regen voorspeld wordt, want zo kan het gras meteen bevochtigd worden nadat het gelegd is. Let er overigens wel op dat je de grasmatten niet op een al te natte of modderige ondergrond legt. Doe je dit toch, dan loop je het risico dat de wortels van het gras zullen gaan rotten.
Oude graszoden verwijderen
Het oude gras moeten eerst verwijderd worden en dit kan op twee manieren. De eerste manier is het gebruikmaken van een spade en de tweede manier door middel van een mechanische snijder voor graszoden. Een spade die scherp is, kan ideaal zijn voor kleine oppervlakten. Het kost wel even wat werk en moeite, maar een spade bespaart wel flink in de kosten in vergelijking met een mechanische snijder.
Heb je een grotere tuin waar oud gras verwijderd moeten worden? Dan is een mechanische snijder voor graszoden erg geschikt, want deze snijdt het gras af tot een diepte van rond de 25 centimeter. De oude grasmat kun je vervolgens heel makkelijk oprollen en weghalen. De mechanische snijder is met name ook erg handig als je een hele droge grond hebt, want daar kom je met een normale spade erg moeilijk doorheen.
Zo bereid je de ondergrond voor
De ondergrond is erg belangrijk als je wil dat je gazon er netjes bij ligt. Zorg er dus voor dat je ondergrond in goede staat is als je er grasmatten op wil plaatsen. Houd de volgende tips aan:
- De oude grond moet eerst omgespit worden. Doe dit tot ongeveer 25 centimeter diep en gebruik een tuinfrees om het jezelf wat gemakkelijker te maken.
- Vermeng de ondergrond met een grondverbeteraar. Hier zitten bacteriën en meststoffen in die belangrijk zijn voor de grasmatten die op de ondergrond komen te liggen.
- Na het mengen met de grondverbeteraar druk je de aarde in met een wals. Sla deze stap niet over, want anders bestaat er een kans dat de grasmatten zullen verzakken. Verder is het ook goed om te weten dat grasmatten ongeveer twee centimeter lager kunnen komen te liggen dan de normale stoephoogte.
- De grond kun je egaal maken door een hark te gebruiken. Deze klus moet secuur uitgevoerd worden, want een vlakke ondergrond geeft het beste resultaat als je grasmatten aanlegt.
Grasmatten aanleggen: zo doe je dat
Is de ondergrond goed bewerkt? Dan wordt het tijd om over te gaan naar het aanleggen van de graszoden. Dit doe je op de volgende manier:
- Werk telkens van achteren naar voren. Zo voorkom je dat je over je net aangelegde gazon moet lopen.
- De grasmatten moeten zo dicht en recht mogelijk tegen elkaar aan komen te liggen. Je kan een touw aanspannen of een plank gebruiken als gids om recht te kunnen blijven leggen.
- Grasmatten kun je snijden met een mes dat een kartelrandje heeft.
- De grasmatten moeten “half om half” aangelegd worden, zoals je dat ook met laminaat in wildverband zou doen.
- De grasmatten moeten contact maken met de ondergrond, dus druk ze een beetje aan als je ze geplaatst hebt.