Tuinblog - De perfecte tuin

Tuinonderhoud per seizoen

Om in alle seizoenen van het jaar van je tuin te kunnen genieten is het van belang om deze goed te onderhouden. De werkzaamheden verschillen per seizoen, en in dit artikel lees je welk tuinonderhoud je in welk seizoen uitvoert.

Voorjaar

In het voorjaar zul je de meeste tijd kwijt zijn aan het onderhouden van je tuin. Na de winter is er van alles te doen qua tuinonderhoud. Denk hierbij aan het snoeien van bomen en van vaste planten zoals rozen of hortensia’s, het verwijderen van dode takken en hagen en heggen snoeien. Heb je een gazon in je tuin? Dan is het voorjaar de tijd om het te verticuteren en bemesten. Ook een vijver heeft in het voorjaar wat onderhoud nodig, zaken zoals het weghalen van dode planten, het schoonmaken van het filter en eventueel wat nieuwe planten plaatsen. Tenslotte kan een tuin na de winter vaak ook nog wel wat extra schoonmaakwerkzaamheden gebruiken, zoals het reinigen van een terras of andere bestrating en dakgoten leeghalen.

Zomer

In de zomer ben je niet veel tijd kwijt aan het onderhouden van je tuin, de werkzaamheden richten zich vooral op het bijhouden van de tuin. Denk hierbij aan zaken zoals onkruid verwijderen, grasmaaien, water geven en wat klein snoeiwerk. In de zomer is het juist de bedoeling om te genieten van je mooie tuin!

Najaar

In het najaar is er weer werk aan de winkel, om de tuin goed voor te bereiden op de winter. De meeste bomen zijn in de herfst toe aan een snoeibeurt, maar ook struiken, heggen en andere vaste planten kun je nog een keer snoeien in deze tijd van het jaar. Daarnaast kun je in het najaar je gazon voor de tweede keer verticuteren en eventueel nog een keer bemesten, zodat het gras goed voorbereid is op de winter. En tenslotte is dit ook de tijd van het jaar om bloembollen te planten die in het voorjaar uitkomen.

Winter

De winter is de rustigste tijd van het jaar wat betreft tuinonderhoud. Het is vooral belangrijk om schade door vorst te voorkomen, door bijvoorbeeld vaste planten af te dekken, te zorgen dat je vijver niet dichtvriest en sneeuw te ruimen. Ook kun je in de winter sommige bomen nog snoeien als je daar in de herfst niet aan toe bent gekomen, maar doe dit alleen in een periode zonder vorst.