Tuinblog - De perfecte tuin

Tuinkalender

Januari

Januari is vaak een koude maand. Vogels zijn deze maand op zoek naar nestplaatsjes. Controleer de nestkastjes voor de vogels goed, zijn ze nog stevig, hangen ze nog goed, is het dakje waterdicht, is het hout nog niet verrot. Kijk er ook in als er niet nog restjes in zitten van het jaar er voor, zo ja verwijder die dan.

Heb je geen nestkastjes meer in de tuin, dan is het nu juist de tijd om er eentje aan te schaffen. Zorg er voor dat het nestje op een hoogte hangt waar er geen katten bij kunnen, hang hem op een hoogte van zo’n 2 a 3 meter hoog. Ook belangrijk dat de opening richting het noordoosten zit en dat die half in de schaduw hangt.

Nestkastje

Februari

Een sterk geurende bloem, waar je al mee kan beginnen met zaaien in februari is de Lathyrus Odoratus. Deze eenjarige klimmer heeft een sterke geur en een mooie bloei. Vanaf begin februari zou je deze in een kas of in een kamerkasje kunnen planten. Vanaf half april kun je deze dan in de volle grond stoppen. Je kan er wel langer mee wachten, maar dan zou de bloem ook pas later uitkomen.

Maart

Na een koude winter zien de bladeren van de bodembedekkers er minder mooi uit. Pak dan de heggenschaar en verjong de planten opnieuw, haal het oude blad er dan vanaf. Na het knippen van de bladeren moeten er weer mestkorrels over de planten. Het zou er dan eerst even niet zo mooi uit zien. Maar wanneer de plant weer gaat groeien zou er weer een mooie groene bodem verschijnen.

Tuingereedschap

April

De eenjarige klimmers, groeien net zo snel als de andere klimplanten. Ze groeien vanaf juni/juli tot aan de eerst nachtvorst. Zet de klimmers bij een klimelement of in een pot waar goed vertakte twijgen aan zitten. De meeste soorten klimmers zijn makkelijk zelf te zaaien. Maar wanneer jij sneller resultaat wil zien kun je ze ook zelf gaan zaaien. Zorg er dan voor dat de zaadjes in potjes in de vensterbank zitten boven de verwarming. Vanaf half mei zou je ze dan in de volle grond kunnen gaan zetten.

Mei

Veel eenjarige planten groeien de hele zomer door in potten en zorgen voor een mooie kleur. Door meerdere soorten bij elkaar te gaan zetten kun je een heel mooi gezicht van verschillende soorten planten creëren. Het voordeel van planten in potten is dat je ze kan verzetten, als jij ze op die ene plek niet meer mooi vindt staan, zet je ze op een andere plek neer.

Klimplanten

Juni

De meeste planten zijn nu in volle groei. Nu ze in volle groei zijn wordt de plant ook zwaarder zorg er dan voor dat de plant wat meer steun krijgt. Dan kun je bijvoorbeeld doen door een soort van mini paaltje naast de plant neer te zetten en een touwtje om de stengel doen en om het paaltje, zo dat de plant wat meer steun krijgt.

Juli

De zomervakantie begint aan te breken, jij gaat op vakantie. Maar je hebt een tuin vol prachtige bloemen. Straks komen er weer snik hete dagen aan maar je planten beginnen uit te drogen. Misschien heb je buren die de planten voor jouw willen verzorgen, en wat als je die buren niet hebt. Daarom is er nu een soort systeem die je aan kan sluiten. Met een druppelslangetje of een mini sproeiertje zorgt die er precies voor dat elke plant zijn juiste hoeveelheid water krijgt. Dat wordt aangestuurd door een computer.

Bloementrein

Augustus

Maai in augustus eens per week het gras, zorg er voor dat de messen zijn afgesteld op het weer. Tijdens de warme dagen kan je het gras beter wat langer houden zo dat het niet verbrand. Belangrijk is dan dat je de messen van de grasmaaier niet te laag zet. Door de warme dagen in augustus kan je het best ’s avonds gaan sproeien zo dat het water niet te snel verdampt. Uitgebloeide bloemen moet je verwijderen zodat de planten geen energie hoeven te steken in het aanmaken van zaden. Zo geniet je langer van bloeiende border. In augustus kun je beginnen met het stekken van kuipplanten. Neem krachtige kopstekken van zo’n 10 cm en verwijder de bloemen. Vervolgens haal je de onderste bladeren weg en snijd je de stek onderaan er schuin vanaf met een schoon mes. Plaats de stek in een potje en zorg dat die regelmatig water krijgt.

September

September de maand van de kortere en koelere dagen. Zorg er voor dat je nestkastjes weer schoon gaat maken, vogels kunnen het dan al gaan gebruiken als slaapplaats. De rozen zullen nog een tijdje door bloeien, let er wel op. Verwijder de uitgebloeide bloemen waardoor je nog kan genieten van de bloemen in bloei. Er hoeft nu in de tuin minder gedaan te worden aan het gras, omdat het gras niet meer zo snel groeit. Er zouden ook kale plekken kunnen ontstaan, die kun je eenvoudig opvullen met zaad, hark het dan een beetje uit elkaar. Wanneer je hagen in je tuin hebt staan ga deze dan ook snoeien, bijvoorbeeld bij de coniferen en hortensia’s. Bewaar al je tuinafval deze maand en gooi dat op een bult en niet in de container. Als tuinafval een poosje blijft liggen wordt dat omgezet in compost. Compost is juist weer een goede bemesting voor over je planten, dat zorgt er voor dat je planten in goede conditie blijven.

Grasmaaier

Oktober

Wanneer je deze maand gras gaat maaien is het belangrijk dat je het gemaaide gras niet op het gazon laat liggen. Door dat het gras moeilijker afbreekt in het najaar, kan het zorgen voor een ondoordringbare laag. De herfstachtige stormen kunnen er voor zorgen dat takken afbreken, wees hier dus op voorbereid en knip ze van te voren alvast af. Ook uitgebloeide bloemen kun je deze maand gaan verwijderen. Na alles te gaan verwijderen kun je deze maand ook weer beginnen met het planten van bloembollen. Zo dat ze in de maanden januari en februari al uit kunnen komen (sneeuwklokjes, krokussen en irissen). Bloembollen van narcissen, blauwe druifjes en tulpen zullen later uit bloeien. Die zouden uitkomen in de maanden maart, april en mei. Bij de droge dagen is het dan nog steeds belangrijk dat de planten ook die dagen regelmatig water krijgen.

November

In de maand november komt het regelmatig voor dat er balderen op je gazon komen te liggen. Verwijder deze dan ook regelmatig, daar voorkom je gele plekken mee op je gazon. Zo voorkom je er ook glijpartijen mee, natte bladeren zijn namelijk ook glibberig. Nu de vorst langzaam aan gaat breken is dat niet goed voor elke plant. Bij vorstgevoelige planten haal die uit de grond en zet ze in een schuurtje. Vaste planten zou je kunnen beschermen door ze te bemesten met compost, hiermee bescherm je ze niet alleen maar bevorder je ook de groei. Bomen en heesters zouden deze maand gesnoeid kunnen worden. Sommige heesters hebben juist ook bescherming nodig van de uitgebloeide bloemen, let er dan wel op welke heesters je snoeit. De uitgebloeide bloemen kunnen de heesters beschermen tegen de temperaturen onder het vriespunt. Handig om tijdens de lage temperaturen je kranen in de tuin af te sluiten, zo voorkom je dat de leidingen bevriezen!

December

Loop deze maand niet over bevroren gras. Hiermee zou je het gazon beschadigen en als je er over loopt krijg je kale plekken in je gazon. Tijdens de vorstperiode zou er ook minder voedsel zijn voor de vogels en andere insecten. Zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je de hulsttakken gaat snoeien, zo dat de vogels bij de hulstbesjes kunnen.

Vorst