Tuinblog - De perfecte tuin

Onkruid bestrijden

Al dat onkruid in je tuin, je probeert er van alles aan te doen maar niks helpt? Het groeit altijd op plekken waar je het niet wilt hebben. Het is niet alleen zo dat onkruid niet mooi is, het brengt ook schade toe aan de planten en andere gewassen in je tuin. Onkruid houdt van vruchtbare grond en zal overal groeien waar het maar kan groeien. Pak daarom zo snel mogelijk dit probleem aan anders is je tuin binnen een korte tijd helemaal overwoekerd.

Onkruid wieden

In het wieden en schoffelen van onkruid gaat veel tijd zitten. Het nadeel ervan is dat je onkruid pas ziet als het naar boven komt. De wortels van het onkruid hebben zich dan allang verstrengelt tussen de andere planten. Het komt steeds weer terug en je komt haast tijd te kort om aan de gang te gaan met je eigen gewassen. Het bijhouden van onkruid in je moestuin kan na een tijdje aanvoelen als een dagtaak, zo veel werk zit eraan.

Water geven

Je gewassen kunnen niet zonder water en zo denkt het onkruid er ook over. Het onkruid in je moestuin is er dol op. Probeer als je de planten water geeft het onkruid niet te veel water te geven. Hou er dan ook rekening mee dat je de grond niet te nat maakt zodat je eigen planten verdrinken. Grote plassen water rondom de groente kan ervoor zorgen dat de plant dood gaat en dat het gaat rotten. Een perfecte bodem voor schimmels en nog meer onkruid!

Verspreiding van onkruid

Onkruid groeit gemakkelijk en snel op verschillende plaatsen. Het groeit voornamelijk goed op plaatsen waar jij juist niet wilt dat het groeit. Maar hoe komen die planten nou overal? En waarom ik zulke grote hoeveelheden? Bij de verspreiding van onkruid zijn er twee soorten verspreidingen: Wortelonkruid en Zadenonkruid.

Wortelonkruiden:

Wortelonkruid komt snel en gemakkelijk terug. Het verwijderen van wortelonkruid is daarom een heel karwei. Dat komt doordat het wortelgestel lastig te verwijderen is. Als je het eruit trekt dan blijft vaak het wortelgestel in de grond achter. Het onkruid komt dan binnen de kortste keren weer terug. Een voorbeeld van wortelonkruid zijn brandnetels en akkerdistels.

Zadenonkruiden:

Door het vele zaad wat deze plant ontwikkeld blijft dit onkruid vaak terug komen. Ze zijn niet makkelijk te verwijderen, schoffelen en het wieden er van gaat vaak gepaard met veel moeite.

Bestrijden van onkruid

Onkruid is op verschillende manieren te bestrijden. Vaak lees je dat onkruid goed te bestrijden is met azijn, maar doe dit vooral niet! In azijn zitten veel schadelijke stoffen voor je planten. Dus het zal niet alleen het onkruid doden maar ook de andere planten die in je moestuin staan. Breng daarom een landbouwplastic aan in je moestuin. Landbouwplastic zorgt ervoor dat de grond vochtig blijft en het onkruid kan dan minder goed bij je groente komen.

Aanleggen van landbouwplastic

Spit eerst de grond om voordat je landbouwplastic aanlegt. Tijdens het omspitten verwijder je direct de wortels die in de grond zitten. Vervolgens dien je de grond te bemesten. Wat belangrijk is dat je natuurlijk niet het landbouwplastic over het plantje heen doet, zorg ervoor dat er een opening in zit. Die opening is bedoeld dat het plantje daardoor heen kan groeien.

Op deze manier kan je op een natuurvriendelijke manier onkruid voorkomen in je moestuin. Je hoeft geen giftige bestrijdingsmiddelen te gebruiken om het onkruid te verdelgen. Het onkruid wat er zit haal je gemakkelijk weg en je hebt hier geen dagtaak meer aan!

deperfectetuin