Je moet er niet aan denken: mieren in huis. Of kakkerlakken. Sommigen hebben zelfs last van ratten. Je krijgt er de rillingen van over je lijf als je ongedierte aantreft in je huis of bij je op kantoor. Toch komt het veel voor. Je kunt dan twee dingen doen: of je gaat de beestjes zelf te lijf, of je laat de ongediertebestrijding over aan professionals. Maar wanneer laat je de bestrijding over aan professionals en wanneer kun je het ook zelf aanpakken?
Zelf ongedierte bestrijden
Ongediertebestrijding is nogal een brede term. In de zin van: het ene soort ongedierte is de andere niet. In veel gevallen zou je het prima zelf kunnen oplossen. Een paar mieren in huis en een lokdoos en je hebt het probleem redelijk snel zelf opgelost. Maar wanneer de mieren meerdere soortgenoten meenemen, wordt dat een ander verhaal. En daarbij heb je ook vaak te maken met ongediertebestrijders die je uit de winkel haalt en maar weinig tot niet werken.
Wil je toch de mieren, kakkerlakken, ratten of ander ongedierte zelf te lijf gaan? Dan kun je gebruik maken van:
- Poeder, schuim of korrels
- Lokdozen of vallen
- Sprays tegen ongedierte
Poeder, schuim of korrels bevatten gif. Zodra het ongedierte hiermee in aanraking komt, gaat het dood. Maar daarvoor moet je dan wel het bestrijdingsmiddel bij de verblijfplaatsen, looproutes of nestplaatsen sprayen of strooien.
Met lokdozen of vallen kun je het ongedierte zowel dood als levend vangen. Daarvoor gebruik je lokaas. Door de vallen op strategische plekken te zetten kun je ervoor zorgen dat het ongedierte zelf in de val loopt.
Tot slot kun je nog sprays gebruiken als ongediertebestrijder. Ook dit bevat gif. Je hoeft niet het ongedierte zelf te sprayen, maar wel de plekken waar het komt. Let vooral op de naden en kieren waar het ongedierte als kakkerlakken je huis of pand binnen kan dringen.
Risico’s van zelf bestrijden
Tot een bepaalde hoogte kun je prima zelf ongedierte bestrijden. Maar de kans is aanwezig dat jij zelf te weinig kennis hebt van ongedierte en hoe deze kan overleven en dus weer terugkeren. Bovendien hebben de bestrijdingsmiddelen uit de winkel vaak ook beperkte veiligheidsmaatregelen, waardoor je ook nog eens een risico kan lopen voor jouw eigen gezondheid.
Maar ook als deze ongewenste bezoekers zelfs in grotere getallen terugkeren is het gewoon wel zo fijn om een professionele ongediertebestrijder in het leven te roepen. Zij mogen veel effectievere middelen gebruiken, waardoor ook het resultaat veel effectiever is. En veel sneller! Vooral dat is immers wel zo fijn!
Voorkomen van ongedierte
Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Maar hoe voorkom je ongedierte in huis of op je werk? In het kort: houd je huis of bedrijfspand schoon. Een kruimel op je aanrecht zou al reden genoeg kunnen zijn om langs te komen als ongedierte zijnde. Pak ook elke keer een nieuwe vaatdoek. Want als er één ding op je aanrecht een bron van bacteriën is, dan is dat wel je vaatdoek.
Maar ook minder voor de hand liggende zaken zijn belangrijk. Zo heb je ook ongedierte die gek is op hout. Behandel daarom al je hout met een beschermende laag als beits of olie. Dat houdt boktor en houtworm buiten de deur.
Daarom professionele ongediertebestrijding
Het bovenstaande laat zien waarom professionele ongediertebestrijding veel effectiever en daarom veel beter is. De bestrijders zijn na je belletje snel ter plaatse en mogen veel betere middelen gebruiken en daardoor kunnen ze dus grondig het ongedierte bestrijden. Bovendien geven ze je ook advies hoe je zelf de ongewenste beestjes in je huis of pand kunt voorkomen.