Tuinblog - De perfecte tuin
Een nieuwe baan in het groen

Een nieuwe baan in het groen

Veel mensen hebben na een aantal jaar genoeg van hun kantoorbaan, en krijgen de drang om iets compleet anders te gaan doen. Zo zouden sommigen het liefst een camping beginnen in Toscane, willen anderen opeens docent worden, en willen sommigen in het groen gaan werken. Voor veel mensen blijft deze droom slechts een leuke besteding van de tijd wanneer ze weer eens geen zin hebben om te werken, maar anderen besluiten daadwerkelijk hun leven om te gooien en echt op zoek te gaan naar hun ideale droombaan. Vaak zijn er bedrijven zoals Ceres Green die banen aanbieden voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in de klassieke negen tot vijf kantoorbaan. Zelfs wanneer je besluit tot een radicale beroepsverandering zijn er nog veel opties die je kunt overwegen en keuzes die je moet maken: ook in de natuursector zijn namelijk tal van verschillende banen, ieder met hun eigen voor- en nadelen.

Veel verschillende mogelijkheden

Wanneer je dus op zoek gaat naar een vacature groen zijn er ontelbare vormen van werk die je onder dit gebied zou kunnen scharen. De meest traditionele vorm van werken in de natuur is als hovenier of tuinman, hetgeen sommige mensen erg aanspreekt maar waarvoor wel zware fysieke arbeid en aanzienlijke groene vingers noodzakelijk zijn, maar dit zijn echt niet de enige opties. Zo zijn er met enige regelmaat banen te vinden in de ontwerpsector van dit gebied, waar bijvoorbeeld tuinen, parken en bossen worden gepland. Ook is er in de aanleg en het onderhoud van parken en dergelijke veel te vinden. Je kunt het natuurlijk ook over een compleet andere boeg gooien door te gaan werken in de agrarische sector, waar ook weer tal van functies te vinden zijn

De agrarische sector

Binnen de agrarische sector is namelijk veel vraag naar goede arbeidskrachten. Er vindt niet alleen veel recruitment plaats richting vormen van fysieke arbeid, maar er is ook recruitement sustainability, waarbij vooral mensen worden gezocht die zich met het grotere proces van een duurzame voedselketen bezighouden. Dit laatste is in de afgelopen jaren namelijk enorm van belang geworden in de land- en tuinbouw, aangezien de spanningen en noodzaak rond het tegengaan van de opwarming van de aarde een steeds grotere rol beginnen te spelen in dit vakgebied. Daarnaast kan er bijvoorbeeld ook worden gekeken naar het optimaliseren van verscheidene processen binnen de landbouw, hetgeen dan weer voor mensen met een achtergrond in de economische sector een erg interessante werkomgeving kan vormen.

Werken in het groen

Werken in het groen kan dus een stuk diverser zijn dan dat de meeste mensen denken. Wanneer je dus besluit op zoek te gaan naar een nieuwe baan in het groen kan het een erg goed idee zijn om eens te kijken welke vormen aansluiten bij de ervaring en skills die jij hebt opgebouwd. Niet alleen hoeft daardoor de verandering die je doormaakt veel minder radicaal te zijn, maar je zorgt er hiermee ook nog eens voor dat deze ervaring goed terecht komt en dus niet verloren gaat.