Tuinblog - De perfecte tuin

Kunstgras aanleggen? Volg dan deze tips!

Ben je op zoek naar een duurzame manier om je tuin mee in te richten? Dan is het een goed idee om kunstgras aan te leggen. Kunstgras is namelijk vrij van onderhoud en gebruiksvriendelijk. Er bestaan een aantal verschillen tussen het aanleggen van echt gras en kunstgras. De ene manier is handiger dan de andere, dus als je de goede manier kiest, kost het niet veel moeite. In dit artikel lees je een tips om het aanleggen van kunstgras wat makkelijker te maken.


Zorg voor de juiste ondergrond


Voordat je start met kunstgras leggen, is het belangrijk om de ondergrond gelijk te maken. Zorg er dus voor dat overtollig grondwater goed afgevoerd kan worden. Straatzand is geschikt om als ondergrond te gebruiken. Dit kun je afwerken met een afsluitband of tegels of stenen. Als de ondergrond geprepareerd is, kan het ondertapijt of geotextiel aangelegd worden. Aaneengesloten delen mogen tien centimeter overlappen met elkaar. Houd er rekening mee dat je rond de 1 centimeter vrij moet houden bij de randen.


Hoe leg je kunstgras aan?


Als je klaar met de ondergrond bent, kan het kunstgras erop gelegd worden. Kunstgras kan je heel makkelijk gewoon uitrollen en de opsluitbanden mogen een overlap hebben van drie centimeter. Aansluitende delen mogen zo’n vijf tot tien centimeter op elkaar liggen.
Soms wil je het kunstgras precies op maat hebben. Het makkelijke van kunstgras is dat je het gewoon op maat kunt snijden, maar let er wel op dat je in de rug van het tapijt snijdt en niet snijdt in de bovenzijde waar de vezels zitten. Verder kun je het kunstgras het beste niet al te dicht op elkaar leggen. Gebeurt dit toch, dan kun je het overlappende deel dat eruit steekt, makkelijk weghalen met een stanleymes.

De finish


Bijna alle kunstgras is onderhoudsvrij. Je kunt kunstgras borstelen, maar hiermee kan je het beste wachten tot de lijm op is gedroogd. Verder kun je er ook voor kiezen om het kunstgras in te strooien met zand. Let er wel op dat het zand effen en glad op het gazon moet worden gelegd, zodat je een egaal oppervlakte krijgt. Houdt er ook rekening mee dat je ongeveer vijf kilo nodig hebt per vierkante meter. Wanneer je het kunstgras borstelt, kun je het beste een stevige en harde borstel of bezem gebruiken en tegen de richting in vegen.


Waar let je op bij het kopen en onderhouden van kunstgras?


Het ene soort kunstgras is het andere niet en de kwaliteit kan nogal verschillen. Daarom kun je het beste van tevoren research doen naar de prijs en kwaliteit van verschillende soorten kunstgras. De kwaliteit van kunstgras wordt onder meer bepaald door de kleurvastheid en de dichtheid van de vezels. Goedkoop betekent soms duurkoop en dit geldt ook voor kunstgras. En bedenk waarvoor je het kunstgras vooral wilt gebruiken: is het voor de sier of heb je kinderen die erop gaan spelen? Stel het doel duidelijk voor ogen en laat je keuze hieraan afhangen.

Kunstgras is makkelijk in onderhoud en je kunt met een borstel of bezem over de vezels gaan, zodat het kunstgras mooi rechtop blijft staan. Verder is het ook mogelijk om het kunstgras in te strooien met granulaat of zand. Heb je huisdieren? Dan is kunstgras ook erg geschikt want je kunt het makkelijk schoonhouden. Uitwerpselen en takjes zijn makkelijk uit het kunstgras te halen zodat alles mooi en netjes blijft.


Mooie kunstgras gazon om van te genieten!


Uiteraard wil je een prachtige tuin hebben deze zomer. De tips die in dit artikel staan, zullen je helpen om dit resultaat te bereiken, zodat ook jij deze zomer kunt genieten van een prachtig gazon. Koop een paar mooie bloempotten om bij je kunstgras gazon neer te zetten, zodat je dit seizoen verzekerd bent van een mooi uitzicht in je tuin!