Tuinblog - De perfecte tuin

Is uw tuin al klaar voor het voorjaar?

Nu de donkere dagen voor kerst voorbij zijn, leven we allemaal weer toe naar het voorjaar. Weer lekker buiten eten en de barbecue aan, een boekje lezen in de lounge set, of gewoon lekker zonnen met een handdoekje op het gazon. Die vooruitzichten beginnen steeds dichterbij te komen nu de dagen weer wat langer worden en de temperaturen beetje bij beetje gaan stijgen. Maar is uw tuin al klaar voor deze goede vooruitzichten of moet u toch nog wel het een en ander bijwerken. Met de onderstaande tips is uw tuin zo weer voorjaarsproof! 

Wildgroei aan onkruid

In de wintermaanden besteden we bijna geen tijd aan onze tuin. Dat is logisch omdat we dan toch niet buiten gaan zitten. Hier heeft onkruid echter geen boodschap aan en maakt dankbaar gebruik van de periode dat wij niet naar de tuin omkijken. Het groeit tussen de planten waardoor uw tuin er wat verwilderd uitziet. Maar het groeit ook tussen de tegels door. Door het onkruid tussen de tegels weg te halen, krijgt u meteen een opgeruimder beeld van de tuin. Onkruid kan op de tegels een groene waas achterlaten. Met een hogedrukspuit is dit meestal gemakkelijk schoon te maken. Lukt dit niet, probeer dan een emmer kokend water over de tegels te gooien om daarna even kort te schrobben. 

Onderhoud aan uw gazon

In de meeste tuinen ligt een gazon. Gras begint al te groeien bij temperaturen rond de 5 graden celsius. Dat zijn temperaturen waar we in januari/februari al mee te maken hebben. Het is dus van belang dat u vroeg begint met het gazon. Na het maaien raden we aan om de grond te bemesten. Hierdoor komen er nieuwe voedingsstoffen in de grond waardoor het gras weer een mooie groene kleur kan gaan krijgen. Op sommige plekken kan het zijn dat het gras kapot is gevroren, of dat het veel in de schaduw ligt waardoor het te weinig zonlicht heeft gekregen. Het kan verstandig zijn om dan nieuwe graszoden aan te leggen omdat in veel gevallen het gras anders niet goed terug groeit. 

De tuin snoeien

De tuin snoeien is erg belangrijk om te doen. Hier kunt u wat later mee starten (rond maart ongeveer). Veel takken beginnen na een jaar te hangen. Dit vraagt behoorlijk wat energie van de klant. Hierdoor is er een grote kans dat de knoppen niet meer zo mooi uitlopen als het jaar ervoor. Dan is het belangrijk om de takken te snoeien om de plant levend te houden. De plant kant hierdoor namelijk een nieuwe, sterke tak terug katen groeien waar de knoppen wel mooi van uit gaan lopen.