Tuinblog - De perfecte tuin

Is jouw tuin al klaar voor de zomer?

Is jouw tuin al klaar voor de zomer?

Koning winter heeft inmiddels de koffers ingepakt en maakt plaats voor de zomer. Het is nu heerlijk vertoeven in de tuin en genieten van de zonnestralen. De hoogste tijd dus om aan de slag te gaan en de tuin gereed te maken voor de zomer. Het gazon mag weer bijgewerkt worden en de haag mag weer gesnoeid worden. Maar waar begin je mee en wat kun je nu al doen?

Maaien van het gazon!

Vaak heeft men niet in de gaten dat je tijdens het maaien van het gazon veel restjes achterlaat. Het gras vliegt overal naartoe en komt misschien op plekken die je al netjes had gemaakt. Begin dus gerust met het maaien van het gazon en ga dan pas een andere taak uitvoeren in de tuin. Je zal merken dat je zo met een mooi canvas start. Gebruik hiervoor overigens wel een geschikte zitmaaier of grasmaaier. Heb je er nog eentje? Controleer de maaier eerst goed voordat je hem gaat gebruiken. Is het mes nog scherp genoeg om zijn werk te doen bijvoorbeeld? 

Bijsnoeien van een haag

Het bijsnoeien van een haag kan een erg vervelende klus zijn om uit te voeren. Je zult immers moeten werken op een ladder indien de haag hoger is. Daarnaast zal je dus op een rechte lijn moeten werken zodat er geen rare inhammen of gaten in komen. Het is soms een klus waar vrijwel niemand op zit te wachten, maar die wel moet gebeuren om je een mooie tuin klaar te maken voor de zomer. Hiervoor kan je het beste gebruik maken van een kettingzaag wanneer er dikke takken gesnoeid moeten worden. Met de juiste kettingzaag is het zagen van een haag al veel aangenamer. Kijk wel uit dat je de tak niet te kort zaagt want dan krijg je weer die vervelende inkepingen.

Het maaien van het gras is overigens wel een taak die wat vaker per jaar gedaan dient te worden. Als jij vindt dat het gras te lang is geworden, kan je het maaien. 

Dient jouw haag als schutting?

Men heeft vaak de voorkeur om een haag te laten dienen als schutting. Dit betekent dan ook direct dat je hem niet te kort moet snoeien. De kans is dan groot dat jij jouw privacy kwijt bent in de tuin. Wees dus voorzichtig met het snoeien en hou het liever wat dikker. In de zomer zul je merken dat je dan heerlijk kunt vertoeven in de tuin mét uiteraard genoeg rust.