Tuinblog - De perfecte tuin

Is jouw gras al groener dan bij de buren?

Je wilt straks natuurlijk weer genieten van een mooie groene grasmat in je tuin. Daarvoor dien je een paar stappen te gaan ondernemen. Die stappen zijn: verticuteren, zaaien, kalk strooien, bemesten en natuurlijk grasmaaien! Hoe je dat allemaal aan moet gaan pakken ga ik je hieronder vertellen.

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

Waar je gras aan toe is, ligt aan de stand van je gras. Een jonge grasmat wat net is ingezaaid heeft veel behoefte aan water. Een beschadigde grasmat heeft niet alleen behoefte aan water, maar ook aan andere voedingsstoffen om zo spoedig mogelijk te herstellen. Die voedingsstoffen die dan nodig zijn is bijvoorbeeld gazonmest.

Gazon besproeien

Gazon verticuteren

Wanneer er mos op je gazon zit, is het goed om het te gaan verticuteren. Waarom verticuteren? Mos in je gazon zorgt er voor dat graswortels niet meer goed kunnen ademen en groeien, waar door ze toe zijn aan frisse lucht. Het mos zit er vaak na de wintermaanden. Wanneer je het gaat verticuteren wordt het mos verwijderd. Het kan daarna weer ademen en er komt weer water bij de wortels. Mos houdt ook water tegen. Het verticuteren doe je met een verticuteermachine of met een verticuteerhark. Wanneer jij een aardig groot gazon hebt, kun je er ook voor kiezen om te werk te gaan met een elektrische verticuteermachine.

Opnieuw gaan inzaaien

Wanneer er kale plekken zijn ontstaan in je gazon door het verwijderen van het mos, kun je beginnen met het opnieuw in zaaien van het graszaad. Het zal er de komende tijd wat minder mooi uit gaan zien. Maar binnen een paar weken zijn alle kale plekken weer veranderd in mooi groen gras. Zorg er wel voor dat het vochtig blijft. Na een paar maanden bemest je met gazonmest.

Gazon inzaaien

Kalk strooien

Je gazon moet goed onderhouden worden. Dat kun je doen door het eens per jaar te gaan bekalken. Verstandig is het om dat in het voorjaar te gaan doen. Wanneer de bodem extra verzuurd is kun je het ook in najaar bekalken. Doordat kalk snel wordt opgenomen verbrand het niet door de zon en wordt niet weggespoeld door de regen. Kalk zorgt er voor dat je gazon mos-vrij blijft en dat je de mooie kleur groen weer op je grasmat krijgt.

Bemesten

Wanneer jij je gazon gaat maaien kunnen er belangrijke voedingsmiddelen verdwijnen. Dit moet je zelf blijven aanvullen door het te gaan bemesten. Daarvoor kun je de organische mestkorrels gebruiken. Wat niet alleen zorgt voor de groei van de grasmat maar ook goed is voor de structuur van de bodem. Het bemesten kun je het best gaan doen in het voorjaar in de periode maart/april.

Gras maaien

Maaien

Je moet regelmatig grasmaaien. Dit zorgt er voor dat het gras dichtbij elkaar blijft. Vanaf mei t/m oktober moet je het 1 a 2 keer per week maaien. Je kan beter alleen gaan grasmaaien wanneer het gras droog is. Als het nat is blijven er hoopjes liggen, waardoor water niet meer goed bij de wortels komt.

Alleen nog genieten nu!

Nu je alles weet hoe je het best je gazon moet onderhouden, kan er niet veel meer misgaan. Dus geniet vanaf nu alleen maar nog van een mooie groene grasmat in je tuin!

Groene grasmat