Tuinblog - De perfecte tuin
Gazon aanpakken doe je in de herfst

Herfst is het seizoen om het gazon aan te pakken!

De herfst is aangebroken en dat betekent dat het weer tijd wordt om het gazon aan te pakken. In dit artikel lees je een aantal tips wat je in de herfst (en lente) kunt doen qua aanleg en verzorging van het gazon.

Een grasveld aanleggen

Een fraai, vol en groen grasveld aanleggen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Als je weet welke stappen je moet volgen, heb je binnen no time een prachtig gazon.

Stap 1: Maak de grond schoon

De eerste stap is zorgen dat de bodem schoon en gezond is. Verwijder dus al het onkruid en eventueel oude zoden (mochten die er nog liggen) en zorg voor een gezonde bodem.

Stap 2: Egaliseren

Heb je de ondergrond opgeruimd? Dan wordt het tijd om de boel te egaliseren. De grond moet met andere woorden gelijk getrokken worden, zodat je straks niet met een gazon vol kuilen en hobbels zit.

Stap 3: De eerste bemesting

Na het egaliseren moet je de grond bemesten. Dit doe je door meststof korrels te strooien. Deze worden uiteindelijk opgenomen door het gras tijdens de ontkiemingsperiode.

Stap 4: inzaaien met graszaad

Nu wordt het tijd om te zaaien, maar je moet wel het juiste type graszaad kopen. Bij het aanschaffen van graszaden kun je letten op de volgende zaken:

  • Kwaliteit graszaad (1-jarig of meerjarig graszaad)
  • Wel of geen hersluitbare verpakking
  • Het doel van het graszaad: wil je bijvoorbeeld een siergazon of een sport- en speelgazon? Ook bestaat er speciaal graszaad voor schaduwrijke of juist voor zonnige plekken in de tuin.

Na het zaaien moet je het gazon flink water geven. Daarna is het wachten geblazen. Even geduld hebben en je kunt binnen no time genieten van een prachtig gazon!

3 To-Do’s voor onderhoud van je gazon

Heb je al een gazon in de tuin? Dan wordt het in de herfst tijd dat je het gras een onderhoudsbeurt geeft, zodat het in de winter goed kan overleven. Hieronder vindt je een aantal To-Do’s die je kunt uitvoeren om een fraai gazon in het najaar te realiseren.

Verticuteren

Verticuteren houdt in dat je onkruid, mos en dode grasplantjes verwijdert. Dit doe je zo’n twee keer per jaar (lente en najaar) zodat het gras lucht krijgt en kan groeien.

Kale plekken opnieuw inzaaien

Na het verticuteren merk je misschien dat er hier en daar kale plekjes in het gazon zitten. Deze kun je opnieuw inzaaien met graszaad. Als je graszaad koopt, dan moet je er rekening mee houden dat er verschillende types zijn. Zo is er voor het opnieuw inzaaien een speciale soort graszaad ontwikkeld.

Geef een najaarsbemesting

Het gazon heeft zo nu en dan natuurlijk ook voeding nodig en het najaar is het ideale moment om het gras te bemesten. Door te bemesten kun je in het najaar nog genieten van een mooi gazon en kan het gras de winter overleven. Je zult in het voorjaar zien dat het gras weer sterker dan ooit zal zijn!