Tuinblog - De perfecte tuin

Een vlonder of pergola? Doe het zelf!

Wil je zelf een vlonder en/of pergola bouwen? Slimme keus! Je bent een stuk voordeliger uit. En eigenlijk is het ook niet zo heel moeilijk. 

Helemaal niet moeilijk

Wie zegt dat je een aannemer in de hand moet nemen als je je tuin op de schop wil nemen heeft het verkeerd. Zelfs met twee linkerhanden kom je een heel eind wat betreft de uitvoering van jouw tuinplannen. Mits je een ingewikkeld architectonisch hoogstandje neer wilt zetten natuurlijk. Maar met de juiste voorbereiding zou zelfs dat nog een optie kunnen zijn. Tip, probeer dan wel wat hulp te regelen in de vorm van twee rechterhanden.

Op de koffie

Voordat je een plan gaat maken voor je tuin is het zowel verstandig als leuk om flink wat inspiratie op te doen. Ga bij vrienden en familie op bezoek en profiteer tegelijkertijd van gezellige bbq’s, borrels en kampvuurtjes. Zorg er ook voor dat je ook in de ochtend eens een kopje koffie gaat drinken bij de buren. Zo weet je precies waar de zon staat op bepaalde tijden. Naast de aangename bezoekjes kun je Pinterest leeg trekken. Maak een tuin-pagina aan waar je al jouw favoriete afbeeldingen in zet. Met alles wat je hebt ondervonden en gezien kun jij een goed plan maken voor jouw tuin!

Een goede voorbereiding is het halve werk

Goed materiaal is ontzettend belangrijk. Het maakt je werk een stuk makkelijker en is daarbij een stuk duurzamer. Probeer ook niet te beknibbelen op materiaal en gereedschap. Uiteindelijk is goedkoop vrijwel altijd duurkoop.

Zoals gezegd is het echt niet moeilijk om je eigen pergola of vlonder te bouwen. Je hebt ook niet heel veel nodig als het gaat om gereedschap en materiaal.

Wat heb je nodig

  • Spade (om gaten te graven voor de staanders)
  • Sneldrogend beton (om je staanders vast te zetten)
  • Hout (afhankelijk van je project)
  • Waterpas
  • Schroevendraaier of schroefboormachine
  • Schroeven (voor de planken) 
  • Steeksleutels
  • Houtdraadbouten (voor de stevige staanders en liggers)

Het is een beetje afhankelijk wat je precies gaat bouwen. Voor een pergola waar klimplanten tegenaan komen te staan heb je stevige staanders nodig. En voor een vlonder heb je planken nodig waar je niet over uitglijdt als het heeft geregend. Informeer bij je bouwmarkt of houthandel voor het beste hout voor jouw project!