Tuinblog - De perfecte tuin

Een grasmat onderhouden. Hoe doe je dat?

Het onderhouden van een grasmat is lang niet altijd even makkelijk. Iedereen wil graag een mooi stukje gazon in zijn achtertuin, waardoor enig onderhoud noodzakelijk is. In dit artikel vertellen we jou meer over het onderhouden van een grasmat en waar je precies op moet letten. Met deze tips bespaar je niet alleen tijd, je gazon gaat er ook nog eens een stuk beter uit zien.

Het gazon aanleggen

Het begint allemaal met de aanleg. Wanneer dit niet op de juiste manier gebeurd maak je het jezelf onnodig lastig. De beste periode om in te zaaien is in het voorjaar, start vanaf half april tot het einde van mei. Of van half augustus tot en met oktober. Er worden verschillende soorten zaden verkocht, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen speelgazon en schaduwgazon. De eerstgenoemde is vooral bedoeld voor families met kinderen. Deze grassoort is een stuk sterker waardoor het vele rennen nauwelijks schade aan het gazon aanricht. Schaduwgazon zaad is vooral geschikt voor plekken in de tuin waar de zon amper bijkomt. Wanneer je het gazon eenmaal gezaaid hebt, is het belangrijk dat je vogels buiten de deur houdt.

Het onderhouden van het gazon

Bij de onderhoud van het gazon komen verschillende dingen kijken, zoals het verticuteren van het gazon. Een moeilijk woord waarbij het vooral belangrijk is dat je een eventuele harde laag zoals most verwijderd. Hiervoor heb je een speciale hark. Dit zorgt ervoor dat het gras waar normaal kan ademenen en dat water de wortels bereiken. Daarbij is het belangrijk om eens in de zoveel tijd het gazon te kalken. Dit zorgt ervoor dat de zuurgraad in balans blijft waardoor voedingsstoffen beter opgenomen worden en het gras in een topconditie blijft. Hier vind je meer informatie over gazon onderhoud.

Bemesten en maaien

Eveneens is het belangrijk dat je het gazon regelmatig bemest en maait. Bij het maaien verwijder je de belangrijkste voedingsmiddelen uit het gras. Dit tekort moet je aanvullen met kunstmest of mest, waarbij gazonmest de meest natuurlijke is. Het maaien is belangrijk omdat je hiermee het onkruid verwijderd. Zeker in de zomermaanden met veel zon en regen (of besproeien) groeit het gras hard, waardoor een of twee keer maaien per week noodzakelijk is. Het is belangrijk dat je het afgemaaide gras van het gazon verwijderd, zodat de wortels van het gras voldoende voedingsmiddelen en water binnenkrijgen. Wie slim is doet al deze werkzaamheden in een dag. Dan loop je niet achter de feiten aan en ben je het minst tijd kwijt.