Tuinblog - De perfecte tuin

De basis van je tuin

Alles begint met een basis. Een tuin kan niet zonder een gezonde bodem. Voordat je begint met het aanleggen van je tuin is het belangrijk om rekening te houden met de volgende punten: Hoe is de structuur? Zitten er wormen in? Hoeveel organische stoffen zitten er in de bodem? Wanneer je dat allemaal weet, kan het uitzoeken van planten beginnen.

Bodemstructuur

De structuur van de bodem is erg belangrijk voordat je begint met de beplanting in je tuin. De structuur is de basis van een goede bodem. Het is daarom goed als je van te voren gaat kijken of je op een bemeste of on-bemestte tuingrond gaat planten.

Organische stoffen zorgen er voor dat de voedingsstoffen voor de planten langer in de grond blijven zitten. Ze zorgen er ook voor dat de grond luchtig blijft. En ze zorgen voor het afbreken van afgestorven planten en het vrijkomen van voedingsstoffen.

Als het plaatje niet wil laden

Bodemleven

Alles wat in de grond leeft noemen we het ‘bodemleven’. Bijvoorbeeld de geleedpotigen, weekdieren, wormen en micro-organismen. De micro-organismen is de grootste groep die in de bodem zit. Deze bestaat namelijk uit bacteriën en schimmels. De bacteriën en schimmels moeten er voor zorgen dat de voedingsstoffen voor de planten vrijkomen.

Bemesting

Planten hebben niet alleen voldoende aan water. Ze moeten ook gevoed worden. Planten kunnen niet alleen van bodemleven en water overleven. De bodem verbeter je door bemesting. Wanneer er te weinig voedsel voor de plant in de grond zit. Zorg je er tijdens de bemesting ook voor dat er geen voedselgebrek komt. Het bemesten zou ze twee keer per jaar moeten gebeuren. In het voorjaar om de groei van de planten te bevorderen. En in het najaar weer om de planten de winter door te helpen en ze daar genoeg energie voor geven.

Tuinaarde

Tot slot

Nu je meer weet over de basis van je tuin. Kun je er zelf al een flinke start mee gaan maken om een zo mooi mogelijke tuin te creëren. Gooi je tuinafval niet weg, maar bewaar het juist! Jouw tuinafval is nog goed te gebruiken voor in je tuin. Al dat tuinafval samen zorgt voor compost, wat je later weer kan verspreiden over je tuin.