Tuinblog - De perfecte tuin

Waarom Douglas hout voor je DIY tuinconstructies gebruiken

De vraag naar duurzame bouwmaterialen is tegenwoordig groter dan ooit. Waardoor het voor iedere belangrijke klus in of om je woning van het grootste belang is om een prioriteit aan hoogwaardige bouwmaterialen te geven. Dit geldt dus ook voor alle tuinconstructies.

Als je voor jouw tuinproject naar duurzaam hout op zoek bent dat prima tegen alle weerselementen bestand is, dan hoef je absoluut niet verder te zoeken dan Douglas hout. Want Douglas hout wordt als één van de veerkrachtigste naaldhoutsoorten beschouwd die er beschikbaar zijn.

Het wordt om deze reden wereldwijd in veel bouwprojecten gebruikt. Dit vooral vanwege zijn universeel erkende sterkte, duurzaamheid en vermogen om zelfs de allerzwaarste weersomstandigheden aan te kunnen.

Douglas hout is letterlijk je beste ‘sparpartner’ voor in de tuin

Dit populaire type sparrenhout is niet alleen sterk en betaalbaar, maar ook uiterst veelzijdig. Het Douglas hout biedt ook een aanzienlijk buigvermogen en het fenomenale vermogen om de door jou gebruikte schroeven en spijkers perfect vast te houden.

Al deze belangrijke factoren maken douglas hout een ideale kandidaat voor al je klussen in de tuin. Want het is zo één van de beste keuzes voor het bouwen van veerkrachtige en aantrekkelijke houtconstructies. Denk hierbij onder meer aan schuttingen en deuren, vlonders, veranda’s of andere terrasoverkappingen, en zelfgemaakte tuinmeubelen.

Goed behandeld Douglas hout gaat langer mee

Douglas hout presteert zelfs zonder enige behandeling uitstekend bij buitengebruik. Onbehandeld heeft het een levensduur van ongeveer 10 tot 15 jaar. Maar met een beetje houtverzorging kun je pas echt zeker zijn van een decennialang onberispelijke service en uiteraard een mooi natuurlijk uiterlijk.

Want we hadden nog niet gezegd dat Douglas hout een prachtige lichte geelrode hout kleur heeft met een karaktervol nerfpatroon. Dus als je dit prachtige sparrenhout in handen hebt of voor je ziet, dan kan het je niet kwalijk genomen worden dat je hier ook zeker goed voor wilt zorgen!

De drie verschillende soorten behandelingen van Douglas hout

Je kunt hier transparante en waterproof conserveermiddelen voor gebruiken. Dit soort producten zijn veelal siliconenvrij, dus absoluut fantastisch als je een natuurlijk ogende en duurzame buitenruimte wilt creëren. 

Een andere mogelijke afwerking voor Douglas hout is het gebruik van halftransparante oliën (of producten op waterbasis). Deze bieden niet alleen een hoger niveau van bescherming voor het hout, maar je hoeft deze ook minder vaak opnieuw aan te brengen. Ze kunnen bovendien gebruikt worden om de kleur van het hout subtiel te veranderen.

Als je het niet erg vindt om het warme, karaktervolle uiterlijk van Douglas hout op te offeren. Dan is een solide, ondoorzichtige, beschermende afwerking wellicht iets voor jou. Je kunt op deze wijze immers eenvoudig een effen afwerking creëren.

Om zo een robuuste en langdurige bescherming mogelijk te maken. Waarbij je de mogelijkheid hebt om het uiterlijk van het hout in iedere gewenste kleur volledig in eigen hand te nemen. Misschien als onderdeel van een bijzonder gedurfd tuinontwerp. 

Maar we moeten dan wel stiekem zeggen dat er zo een groot deel van de unieke aantrekkingskracht van het Douglas hout verloren gaat. De keus is echter volledig aan jou!

Douglas hout zorgt voor kwaliteitsresultaten

Zo kunnen we concluderen dat als het om DIY buitenprojecten gaat, zoals het maken van vlonders, terrassen of schuttingen, Douglas hout een uitstekende keuze is. Het is zelfs één van de geliefdste materialen van veel klussers.

Dit vooral vanwege het vermogen om extreme weersomstandigheden te weerstaan zonder snel te rotten. Het is een perfecte keuze voor alle doe-het-zelvers die weinig tijd hebben, maar toch gegarandeerd kwaliteitsresultaten willen behalen met tuinconstructies die de tijd prima kunnen weerstaan!