Tuinblog - De perfecte tuin
Tips voor onderhoudsarme tuin

Tips voor het aanleggen van een onderhoudsarme tuin

Heb je geen groene vingers? Of heb je weinig tijd om je tuin te onderhouden? Dan is het verstandig om je tuin onderhoudsarm aan te leggen. In dit artikel geven wij een aantal handige tips waarmee je een onderhoudsvriendelijke tuin kunt aanleggen.

Tip 1: Kies voor groenblijvers

Bij het inrichten van een onderhoudsvriendelijke tuin is het belangrijk om te kiezen voor wintergroene bomen, heesters of (haag)planten. Het grote voordeel van groenblijvers is dat ze in de herfst en winter geen blad laten vallen. Dat scheelt natuurlijk enorm veel opruimwerk. Daarnaast heeft je tuin altijd kleur, ook tijdens de winter.

Tip 2: Overzichtelijke indeling

Tijdens het indelen van je tuin is het belangrijk om rekening te houden met overzichtelijkheid. Een overzichtelijke tuin zorgt ervoor dat je het onderhoud beter kunt indelen, waardoor je gemakkelijker je tuin kunt onderhouden.

Tip 3: Grind als bodembedekking

In onderhoudsvrije tuinen wordt er vaak gekozen voor grind. Het aanleggen kost wat tijd en energie, maar als het eenmaal ligt dan ben je ook van het onderhoud af. Het enige onderhoud dat grind vergt is het losharken om onkruid tussen het grind te voorkomen. Wat ook een voordeel van grind is dat het waterdoorlatend is. Bij een fikse regenbui blijft het water niet in plassen staan.

Tip 4: Niet te veel bestrating

Je hele tuin bestraten zorgt er niet alleen voor dat je weinig groen in je tuin hebt, maar vergt ook gewoon nog het nodige onderhoud. Veel mensen denken dat je met bestrating van het onderhoud af bent. Echter is dat zeker niet het geval. Tegels krijgen groene aanslag en tussen de bestrating groeit onkruid. Wat allebei onderhouden moet worden. Het beste kan je kiezen tussen een verdeling tussen bestrating, borders en gras. Als je kiest voor gras dan is het verstandig om graszoden te kopen. Het voordeel van graszoden is dat ze dichtbegroeid zijn en dat onkruid weinig kans krijgt. Wil je graszoden kopen voor de aanleg van je nieuwe onderhoudsarme tuin? Tegenwoordig kan je deze gemakkelijk en snel online bestellen.