Tuinblog - De perfecte tuin

Installeer een tuindouche: Hoe de douche correct te installeren

Als het in de zomer echt warm is, is de sprong in het koele water een welkome verfrissing. Maar wat als er geen plaats is voor een zwembad? Dan is een tuindouche perfect.

Weet je nog dat je als kind in de zomer over de gazonsproeier sprong? Het was een eenvoudige maar effectieve manier om af te koelen in die hete temperaturen. Waarom doen we vandaag niet hetzelfde?

Tuurlijk, je springt nu als volwassene niet over de sprinkler, maar je kunt je wel op dezelfde manier opfrissen. Als u geen plaats heeft voor een zwembad, is een tuindouche een perfect alternatief. Het brengt jeugdherinneringen terug en zorgt voor de nodige verfrissing.

Wat voor soort tuindouches zijn er beschikbaar?

Net als bij een zwembad zijn er verschillende modellen van tuindouches. Er is een principieel onderscheid tussen mobiele en vast geïnstalleerde tuindouches.

mobiele tuindouches

Een mobiele tuindouche is een model dat snel en eenvoudig kan worden opgezet en afgebroken. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook zonnekampeerdouches. Ze bestaan uit een kleine watertank, die wordt verwarmd door de zonnestralen, en een slang met douchekop. Maar ze zijn eigenlijk alleen maar iets voor het kamperen, want ze hebben een beperkte capaciteit van 5 tot 35 liter en zorgen dus maar voor een kort doucheplezier. Bovendien kan het volgens www.gartendusche.kaufen ongeveer twee uur duren voordat het water is opgewarmd tot een comfortabele temperatuur.

Veel beter zijn tuindouches die met een aardpennen in de grond worden gestoken en met de tuinslang worden verbonden. Ze kunnen overal in de tuin worden opgesteld en kunnen op elk moment weer worden afgebroken. Bovendien hoeft u zich bij deze modellen geen zorgen te maken over het leeglopen van de watertank.

Vast geïnstalleerde tuindouches:

Als u uw tuindouche voor langere tijd of zelfs permanent op één plaats in de tuin wilt hebben, moet u kiezen voor een stabieler en permanent geïnstalleerd model. Ze zijn meestal gemaakt van roestvrij staal of hout en zijn vastgeschroefd aan een oppervlak. Ze zijn aangesloten op de tuinslang. Voor degenen die het veel te koud hebben, is een zonnedouche precies goed. Het verwarmt het water in een tank en mengt het vervolgens met koud water. Dus zelfs met een koudwateraansluiting kunt u genieten van warm water.

In het iets hogere prijssegment kunt u zelfs tuindouches kopen met massagestralen en een douchekop die u een regenwoudgevoel geeft (te zien op www.dewoontuin.nl). Daarnaast hebben de meeste modellen ook een handdouche waarmee u bijvoorbeeld uw voeten kunt schoonmaken.

Hoe de douche correct in te stellen

Als u besluit om een douche in de tuin te installeren, moet u nadenken over de juiste locatie. Er komt immers veel water samen in één gebied, dus het substraat moet passen. En trouwens, je wilt niet dat de buren je zien douchen.

de perfecte plek:

Een plekje naast een hoge haag is ideaal, zodat niemand je kan zien douchen. Als je die niet hebt, moet je zorgen voor een scherm. U kunt bijvoorbeeld een scherm van schanskorven bouwen (zie www.selbst.de voor instructies), een scherm ophangen of een hekwerk plaatsen. Er zijn geen grenzen aan je verbeelding of je smaak. Hier zijn nog een paar inspiraties.

Bereid de grond goed voor:

U moet geen tuindouche direct op het gazon installeren, omdat de grond door het water modderig wordt. Het is daarom belangrijk om een waterafvoer te hebben zodat u de omliggende planten in de bedden niet verdrinkt tijdens het douchen. Daarom moet u een afwateringsschacht installeren die het water in de grond leidt. Om dit te doen, graaft u de grond ongeveer 80 centimeter diep en vult u de grond met grind. Nu kunt u er bijv. opstapjes in plaatsen om een stevig doucheoppervlak te krijgen.