Tuinblog - De perfecte tuin
Overdekt zwembad

Een eigen zwembad aanleggen in de tuin

Veel mensen dromen ervan om een groot zwembad in hun tuin te hebben. Het idee om op een warme zomerdag lekker te kunnen gaan zwemmen in je eigen zwembad is voor veel mensen fantasie, maar als je die droom wil laten uitkomen en een zwembad wilt plaatsen dan komt er veel bij kijken. In dit artikel zal ik je meer informatie geven over de kostprijs en het onderhoud van zwembaden.

Prijs

Een zwembad is niet goedkoop daarom is het best dat je op voorhand een budget opstelt. De prijs van een zwembad begint bij 1000 euro en kan wel oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Een aantal kenmerken spelen een grote rol in het bepalen van de prijs voor een zwembad. Het eerste kenmerk is de grootte: Hoe groter het zwembad hoe duurder het zal zijn. Een ander kenmerk is of je overdekking wilt. Overdekking is duur, maar het zorgt er wel voor dat er geen bladeren, ongedierte en afval in het water belanden. Je kan ook een verwarmd zwembad laten plaatsen. In zo’n zwembad kan niet alleen tijdens de zomer, maar ook in de lente en herfst zwemmen. Een verwarmd zwembad verbruikt wel veel energie en je zal per jaar 500 euro aan verwarmingskosten moeten betalen.

Overdekt zwembad
Overdekt zwembad

Onderhoud

Een eigen zwembad vereist veel onderhoudswerk om vuil en bacteriën uit het water te houden. Je moet bijvoorbeeld een speciale stofzuiger kopen om de bodem van je zwembad te kuisen. Chloor toevoegen aan het zwembadwater moet ook om ervoor te zorgen dat de bacteriën uit het zwembad blijven. Een net zal je ook moeten aanschaffen om de bladeren en takjes uit je zwembadwater te verwijderen.

Trap

Een trap in je zwembad bespaart je veel moeite om in en uit het zwembad te komen. Het is vooral handig als je kleine kinderen hebt of als jezelf moeite hebt om uit het zwembad te komen. Als je een trap wilt hebben dan kun je kiezen tussen een ingebouwde of een losse trap. Een ingebouwde trap is steviger dan een losse trap, maar je kan hem niet verplaatsen.

Overdekking

Er zijn verschillende manieren om een zwembad te overdekken. Je kan een handmatige of automatische overkapping laten installeren. Als je dat niet wilt dan kun je een zeil over je zwembad moet plaatsen. Een zijl is wel onhandiger dan een overkapping, want je moet hem over het zwembad leggen en dan stevig vastmaken zodat de wind het zeil niet wegwaait.