Tuinblog - De perfecte tuin

Correcte bediening van de kettingzaag – 6 eenvoudige regels die de veiligheid verhogen

Je hoeft geen expert te zijn om met een kettingzaag te werken. Desalniettemin, of misschien juist daarom, moet u er goed op letten dat er geen ongelukken gebeuren.

Als u een open haard of kachel bezit, weet u dat het goedkoper is om zelf brandhout te maken dan om het te kopen. Zo krijg je een stuk bos en kun je beginnen met het maken van brandhout. Dat zou je wel eens kunnen denken! Maar er is meer aan de hand dan alleen het kopen van een stuk bos. Als u zelf brandhout wilt maken, moet u ook weten hoe u een kettingzaag moet gebruiken. En dit geldt zelfs niet alleen voor kachel- of haardeigenaren, maar voor iedereen die op enigerlei wijze met een kettingzaag aan iets wil werken.

Het ziet er op de TV of bij de boswachter wel heel gemakkelijk uit als hij met de kettingzaag werkt – maar hij heeft ook geleerd hoe hij veilig met de kettingzaag om moet gaan. Dus als u nu besluit om zelf met de kettingzaag te gaan werken, doe uzelf en uw gezin een plezier en neem de tijd om te leren hoe u de machine veilig kunt gebruiken. De kettingzaag is immers waarschijnlijk het gevaarlijkste gereedschap waarmee u kunt werken.

Veiligheidsregels voor het werken met een kettingzaag

Kettingzagen zijn op de markt verkrijgbaar met verschillende soorten aandrijvingen. Ze hebben allemaal verschillende voordelen. De accukettingzaag is bijvoorbeeld stil in gebruik en is ook vrij licht. De benzinekettingzaag daarentegen is veel luider, maar heeft een veel hogere prestatie.

Maar alle kettingzagen hebben één ding gemeen: ze zijn niet bepaald ongevaarlijk. Daarom moet u een paar regels volgen wanneer u uw kettingzaag gebruikt.

Regel nr. 1 – Draag beschermende werkkleding:

Of u nu snel een tak zaagt of een klein statief hakt, draag altijd beschermende kleding. Dit houdt in:

  • Gehoorbescherming, speciale gehoorbescherming voor kinderen in de omgeving
  • Veiligheidsbril of gelaatsscherm
  • Snijbeschermingsbroek
  • Veiligheidsschoenen
  • Werkhandschoenen

Regel nr. 2 – Woon de kettingzaagtraining bij:

Als u thuis slechts af en toe met een kettingzaag werkt, hebt u enige manuele vaardigheden nodig, maar geen rijbewijs voor een kettingzaag. De situatie is anders als je je eigen brandhout in het bos wilt maken. In dit geval moet u het laten zien en zo kunnen bevestigen dat u een betrouwbare beheersing van uw kettingzaag heeft en dat u alle veiligheidsvoorschriften kent bij het gebruik ervan. Wilt u weten wat de beste ketting zaag is? Bekijk hier de accu kettingzaag test.

Om te weten te komen waar u in uw omgeving zo’n kettingzaagparcours kunt afleggen, gebruikt u bijvoorbeeld de STIHL website. Voer uw postcode en eventueel ook uw straat in en u krijgt alle STIHL en VIKING dealers bij u in de buurt te zien die dergelijke cursussen aanbieden.

Regel nr. 3 – Lees de gebruiksaanwijzing van de machine:

Voordat u de kettingzaag voor de eerste keer gebruikt, moet u de gebruiksaanwijzing altijd zorgvuldig doorlezen. Elke machine werkt een beetje anders. Neem dus de tijd om vertrouwd te raken met de machine, zodat er later niets meer mis kan gaan.

Regel nr. 4 – De kettingzaag veilig vullen:

Het bijtanken van een benzinekettingzaag wordt vaak in verband gebracht met milieu- en gezondheidsgevaren. Daarom moet je altijd onthouden dat je:

  • een oliebindingsmat (voorkomt dat olie/brandstof in de grond sijpelt)
  • een combibus met veiligheidsvullingshals
  • Benzine voor apparaten

Zorg er daarna voor dat u niet rookt bij het tanken of dat u deze procedure niet uitvoert in de buurt van open vuur. Bovendien moet het apparaat worden uitgeschakeld en mag de motor niet heet zijn.

Regel nr. 5 – Houd een veilige afstand:

Zorg er bij het werken met een kettingzaag altijd voor dat er geen andere mensen in uw omgeving zijn. De veiligheidsafstand moet minstens twee meter bedragen.

Dit betekent niet dat je alleen moet zijn. Het is belangrijk dat mensen altijd op afstand blijven, zodat ze in geval van nood hulp kunnen bieden.

Regel nr. 6 – schakel een specialist in:

Als je een beginner of onervaren bent, moet je je vingers eraf houden. U kunt het beste advies inwinnen bij de plaatselijke bosbouwdienst of een specialist inhuren. Overschat dus nooit je mogelijkheden en overschat jezelf niet.

Meer informatie kan je vinden op www.terrastuintegels.nl.

deperfectetuin