Tuinblog - De perfecte tuin

Waarom kiezen voor hekwerk in plaats van een schutting?

Als je gaat kijken voor een geschikte omheining voor je tuin voor je nieuwe huis, zijn er veel verschillende opties waar je uit kan kiezen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een houten schutting of een hekwerk als omheining. Er zijn meerdere factoren om in overweging te nemen bij het maken van een beslissing tussen verschillende omheiningen voor je tuin.

Een belangrijk aspect van een schuttingen of hekwerken in je tuin is natuurlijk de privacy, je wilt niet constant dat je buren vrij zicht hebben op jou en je familie. Als je kinderen of een hond hebt, is het belangrijk dat ze veilig in de tuin blijven en is een goede omheining voor je tuin dus cruciaal. Daarnaast is een omheining natuurlijk belangrijk voor het aangeven van de grenzen van je erfgoed.

Waarom kiezen voor een hekwerk?

Je hebt vermoedelijk al gezocht op schutting of hekwerk tuin. Het grootste verschil tussen een schutting en hekwerk is dat je bij een hekwerk er door heen kan kijken en bij een schutting niet. Een hekwerk dient op deze manier er meer voor om jou erfgoed duidelijk te scheiden van het erfgoed van een ander. Vind je privacy wel belangrijk en wil je toch een hekwerk, dan kan je met planten en struiken er voor zorgen dat niemand door jou hekwerk kan kijken. De mate van inkijk kan je dus reguleren.

Een hekwerk is gemaakt van metaal en een schutting vaak van hout, kunststof of beton. Wanneer je niet van hout houdt, kan je dus beter kiezen voor een mooi metalen hekwerk. Een mooi en elegant metalen hekwerk is namelijk echt een aanwinst voor de uitstraling van je huis. Vooral de combinatie met struiken en bloemen in contrast met het strakke uiterlijk van een metalen hekwerk is oogstrelend.

Je kan ook de materiaal accenten van je huis laten terugkomen in het hekwerk om het geheel nog mooier te maken. Door het metaal zijn hekwerken vaak tijdloos. Hekwerken voor in je tuin zijn verkrijgbaar in verschillende designs, waardoor er altijd wel iets bij zit wat bij je past.

Als laatst hoef je hekwerken vaak niet te onderhouden. Ze zijn bijna altijd bedekt met een coating, wat ervoor zorgt dat het metaal niet gaat roesten. Hierdoor gaat je hek heel lang mee. Het enige wat je hoeft te doen als het hek een beetje vies is geworden, is het geheel af en toe af te nemen. Metalen hekwerken zijn dus erg onderhoudsvriendelijk.

Nadelen houten schuttingen

Het hout van een schutting verkleurt vaak na een tijdje en omdat het een natuurlijk materiaal is blijft het hek niet tientallen jaren mooi. Een houten schutting is daarom na ongeveer 15 jaar aan vervanging toe (mits deze geïmpregneerd is), terwijl een metalen hekwerk veel langer meegaat.

Ook is een houten schutting niet geschikt als je door je omheining heen wilt kijken. Bij een metalen hekwerk kan je de hoeveelheid inkijk en uitzicht reguleren door te werken met planten en struiken.