Tuinblog - De perfecte tuin

Tuinontwerp laten maken: neem deze aspecten mee

Een tuin is voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun huis. Ze komen er tot rust en ontspannen bijvoorbeeld door te tuinieren. Bij tuinaanleg is het daarom belangrijk om van tevoren goed na te denken over wat je wilt.

Een goed doordacht tuinontwerp omvat verschillende aspecten die samenkomen om een betoverende buitenruimte te creëren. Laten we eens samen kijken naar enkele belangrijke aspecten die in een tuinontwerp moeten worden opgenomen:

Bepaal de verschillende zones

Het begint allemaal met een goed doordachte ruimtelijke planning van je tuin. Voordat je begint met het selecteren van planten, decoratieve elementen, zonwering, enzovoorts, is het belangrijk om de tuin op te delen in verschillende zones.

Denk aan zaken als looproutes, zithoeken en eventuele speciale zones die je in de tuin wilt opnemen, zoals een vijver, een moestuin, een zwembad of een vuurplaats.

Plantenselectie

Planten vormen de basis van elke tuin. Het is belangrijk om planten te kiezen die goed gedijen in de specifieke omstandigheden van jouw tuin, zoals de bodemgesteldheid en de blootstelling aan zonlicht.

Ook is het goed om rekening te houden met insecten, zoals bijen. Doordat veel mensen in het verleden hun tuin betegelden, hebben bijen het steeds zwaarder gekregen om voldoende voedselbronnen te vinden.

Tot slot: houd ook rekening met het onderhoud van de beplanting. Als je het niet ziet zitten om iedere keer te moeten snoeien, stem dan je keuze voor de beplanting daar op af.

Waterpartijen

Een waterpartij kan een vijver, een fontein of zelfs een eenvoudige waterval zijn. Water voegt niet alleen een rustgevend element toe aan de tuin, maar het trekt ook vogels en andere dieren aan, waardoor de biodiversiteit wordt verhoogd.

Verlichting

Goede verlichting transformeert je tuin ’s avonds in een sfeervolle plek. Overweeg om zowel functionele als sfeerverlichting toe te voegen, zoals padverlichting en ledspots die op struiken, bomen of tuinkunstwerken zijn gericht. Dit zorgt voor een veilige en uitnodigende omgeving, zelfs na zonsondergang.

Onderhoudsbehoeften

We hadden het er net al even over: houd rekening met het tuinonderhoud dat je bereid bent om uit te voeren. Kies planten en materialen die passen bij je levensstijl en de tijd die je hebt om in de tuin te werken. Een tuin die te veel onderhoud vergt, kan al snel een last worden. Dat kan niet de bedoeling zijn!

Bekijk portfolio’s voordat je een tuinontwerper kiest

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tuinontwerp, is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken voor het bedrijf dat het tuinontwerp voor je mag maken.

Bekijk daarom portfolio’s van diverse hoveniersbedrijven. Zo kom je er gaandeweg achter wat hun staat van dienst is en of hun stijl je aanspreekt, succes!