Tuinblog - De perfecte tuin

Tuinonderhoud uitbesteden

Als je weinig thuis bent, bijvoorbeeld veel voor het werk in het buitenland verblijft, dan kan het wel eens slim zijn om je tuinonderhoud in Aalsmeer uit te besteden. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden, en allen hebben z’n voor- en nadelen.

Hoveniersbedrijf

Een hoveniersbedrijf in de arm nemen om onkruid te wieden en eventueel gras te maaien komt weinig voor. Meestal huren de mensen een hoveniersbedrijf in als er vakmanschap en kennis nodig is. Of anders bij aanleg van een tuin, en dan vooral de bestrating. Maar over het algemeen, als de tuin af is met de borders en terras, dan komt daarna werk waarvoor niet expliciet die kennis nodig is. Dat komt weer kijken als er een ziekte in de struiken o.i.d. is. Het uurloon van een tuinman via een hoveniersbedrijf is ook best hoog.

Arbeidsbeperking

Op veel plaatsen zijn er projecten voor mensen met een arbeidshandicap die zich bezighouden met de groenvoorziening. Vaak doen zij hoofdzakelijk het gemeentelijk groen, zoals plantsoenen, stadsparken, sportvelden en begraafplaatsen. Maar ook vaak heeft zo’n voorziening iets voor mensen die het nauwkeurige werk ook aankunnen. En dan zo’n ploeg richt zich op particuliere- en bedrijfstuinen. Over het algemeen zijn die mensen vakbekwaam genoeg om algeheel onderhoud aan een tuin uit te voeren zoals snoeien, wieden, gras maaien, enzovoort. Het is echt het overwegen waard om bij tuinonderhoud uitbesteden zo’n werkvoorziening te overwegen. Dit mede omdat de werkmeesters die de mensen begeleiden wel geschoolde hoveniers zijn. Af en toe komt hij of zij het project bekijken, en zo heb je regelmatig toch vaklieden in je tuin.

Hobbyist

Er zijn mensen die tuinieren als hobby hebben. Maar helaas voor die mensen hebben ze niet meer als een balkon. Als je al zo’n iemand in je netwerk hebt, dan is het makkelijk, je zou hem of haar uit kunnen nodigen en dan de tuin kunnen laten zien. Hierin moet je wel opletten dat het vaak mensen zijn die aangewezen zijn op een uitkering, en dat de instanties dan denken dat diegene in het zwart aan het bijklussen is. De bewijslast draait hierin dan om; jij en diegene moet dan bewijzen dat er geen betalingen zijn, en dat is lastig. En het is een economisch delict, het wordt zwaar meegewogen. Als diegene een baan heeft wordt er niet zo naar gekeken. Mocht de hobbyist de leeftijd voor pensioen hebben, dan is het geen probleem. In ieder geval; als je een tuin hebt, en je hebt er geen tijd voor, dan zou je iemand anders fantastisch kunnen helpen. Veel mensen, ook die mensen met een arbeidshandicap, vinden veel rust en plezier in het tuinieren. En zo ben jij, die niet aan het tuinieren toekomt, ook weer geholpen met een nette tuin.

Bron: Jongerius Tuinen