Tuinblog - De perfecte tuin

Tuininrichting: tips en tricks

Als de zon schijnt en de temperatuur stijgt, wil je niets liever dan genieten van je eigen tuin. Of je nu een klein balkon of een grote achtertuin hebt, het is belangrijk om je tuin zo in te richten dat je er volop van kunt genieten. Maar hoe pak je dat precies aan? 

In dit artikel delen we tips en tricks voor het inrichten van je tuin, zodat je er het hele jaar door van kunt genieten.

1. Bepaal je wensen en behoeften

Voordat je begint met het inrichten van je tuin, is het belangrijk om je wensen en behoeften te bepalen. Wil je bijvoorbeeld een plek om te ontspannen, te spelen of te tuinieren? Of misschien allemaal? Maak een lijst van de activiteiten die je in je tuin wilt kunnen doen en bedenk welke elementen daarvoor nodig zijn, zoals een zithoek, een speelplek of een moestuin.

2. Maak een plattegrond

Een plattegrond is een handig hulpmiddel bij het inrichten van je tuin. Teken de afmetingen van je tuin op schaal en bedenk waar je welke elementen wilt plaatsen. Houd daarbij rekening met de zoninval, de windrichting en de hoogteverschillen in je tuin.

Voor het maken van een plattegrond en / of tuinontwerp kun je altijd een tuinman inschakelen. Een tuinman helpt je met het A-Z creëren van de perfecte tuin. Wil je meer weten over het aandeel van een tuinman bij de inrichting van je tuin? Lees dan in dit artikel meer informatie.

3. Creëer verschillende zones

Door je tuin in te delen in verschillende zones, kun je optimaal gebruik maken van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een zithoek, een speelplek, een moestuin en een plek om te barbecueën. Door de verschillende zones op een logische manier in te delen, creëer je een harmonieus geheel.

4. Kies de juiste beplanting

Beplanting is essentieel voor een mooie en gezonde tuin. Kies planten die passen bij de ligging van je tuin, de bodemsoort en de hoeveelheid zonlicht. Bedenk ook welke sfeer je wilt creëren en welke kleuren en vormen daarbij passen.

5. Zorg voor voldoende privacy

Privacy is belangrijk als je optimaal wilt genieten van je tuin. Denk bijvoorbeeld aan een schutting, een haag of een pergola met klimplanten. Ook een waterpartij kan zorgen voor privacy en rust.

6. Verlichting

Verlichting zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Kies voor verlichting die past bij de stijl van je tuin en die voldoende licht geeft op de plekken waar je wilt zitten.

7. Verleng het tuinseizoen

Met de juiste aanpassingen kun je het tuinseizoen verlengen en het hele jaar door van je tuin genieten. Denk bijvoorbeeld aan een terrasverwarmer, een vuurkorf of een overkapping. Ook winterharde planten en bloembollen zorgen voor kleur en leven in de wintermaanden.

8. Houd rekening met onderhoud

Een mooie tuin vergt onderhoud. Houd daarom bij het inrichten van je tuin rekening met het onderhoud dat nodig is. Kies bijvoorbeeld voor planten die weinig onderhoud vergen of schakel een tuinman in voor periodiek tuinonderhoud. 

9. Gebruik accessoires

Accessoires maken je tuin af en zorgen voor sfeer en gezelligheid. Denk bijvoorbeeld aan kussens, plaids, kaarsen en vazen. Ook een buitenkleed of een buitenkeuken kunnen zorgen voor extra comfort en gezelligheid.

10. Kies voor een stijl die bij je past

De stijl van je tuin bepaalt de sfeer en uitstraling. Kies daarom voor een stijl die bij je past. Houd je van strak en modern of juist van romantisch en landelijk? Laat je inspireren door tijdschriften, websites en tuincentra en maak een moodboard van je favoriete tuinstijlen.