Tuinblog - De perfecte tuin
Kunstgras

Moeilijk keuze: kunstgras of echt gras?

Als je je tuin flink onder handen zou willen nemen, dan zijn er een aantal keuzes die je moet maken. Het is bijvoorbeeld een mogelijkheid om een tuin te betegelen als je graag een terras wil hebben waarop je gezellig kunt zitten met je familie en vrienden. Verder is het voor veel mensen ook van belang om de tuin sfeer en vrolijkheid te geven door middel van planten en bloemen. En wil je wat meer groen in je tuin? Dan is het aanleggen van gras natuurlijk een goed idee! Maar wat is nu eigenlijk een betere keuze: kunstgras of natuurgras?

Natuurgras: lekkere geur en lief voor de natuur

Het grote voordeel van natuurgras is uiteraard dat dit goed voor de natuur is. De insecten zullen blij zijn met echt gras en daarnaast is natuurgras ook goed voor de afvoer van regenwater. Verder is natuurgras ook goedkoper in aanschaf dan kunstgras, maar bij natuurgras moet je wel groene vingers hebben vanwege het feit dat het redelijk wat onderhoud vergt. Tenslotte is de geur van vers gemaaid gras natuurlijk onvervangbaar! Deze geur zien veel mensen als een absoluut voordeel van natuurgras, vergeleken met kunstgras.

Kunstgras
Kunstgras

Kunstgras: onderhoudsarm en altijd een groene tuin

Kunstgras biedt op zijn beurt ook weer veel voordelen ten opzichte van natuurgras. Kunstgras is namelijk een flink stuk makkelijker qua onderhoud, want je hoeft niks te maaien of bemesten. Daarnaast heb je dankzij kunstgras het gehele jaar door een prachtig groen gazon, terwijl dit met natuurgras seizoens- en weersafhankelijk is. Kunstgras ziet er tegenwoordig uit als echt gras en is ook bijna niet meer te onderscheiden van natuurgras. Verder is kunstgras ook heerlijk zacht, net als echt gras.

Zelf kunstgras aanleggen of overlaten aan experts?

Kies je voor kunstgras in je tuin? Dan zul je merken dat je duurder uit zal zijn dan wanneer je voor echt gras zou kiezen. Toch zijn er enkele trucjes waarmee je het aanleggen van kunstgras iets goedkoper kunt maken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om alles zelf te leggen, zodat je alleen geld kwijt bent aan het materiaal. Geen zin om alles alleen te doen? Het is ook een mogelijkheid om een gedeeltelijk zelf te doen en een gedeelte uit te besteden aan een professional. Je kunt dan bijvoorbeeld zelf je oude gazon weghalen en de ondergrond klaarmaken voor het aanleggen van de kunstgras (wat je vervolgens overlaat aan een professional). Maar uiteraard is het ook mogelijk om alles van begin tot eind te laten doen door een expert. De keuze is aan jou!