Tuinblog - De perfecte tuin
Succulents

Maak je tuin nog groener met een sedumdak

Hou je ook zo van groen? Kan je geen genoeg krijgen van groene plantjes in je tuin? Misschien is een sedumdak dan wel iets voor jou. Een sedumdak is een voorbeeld van een groendak. Het is een dak begroeid met vetplantjes en deze plantjes heten sedum. Er zijn erg veel verschillende soorten sedumplanten, dus je hebt keuze uit diverse kleuren. Wij vertellen je waarom jij een sedumdak zou moeten hebben.

Waarom een sedumdak?

Omdat je de keuze hebt uit erg veel verschillende sedumplantjes kun je ook diverse soorten op je dak planten. De plantjes hebben allemaal een andere bloeiperiode en zo zorg je ervoor dat je dak het hele jaar in bloei staat. Maar een sedumdak ziet er niet alleen erg mooi uit, het biedt je veel meer voordelen.

  • Dak gaat langer mee
    Als je een groendak hebt, wordt jouw dak beter beschermd tegen allerlei weersomstandigheden. Hierdoor zorgt een sedumdak ervoor dat jouw dak langer mee gaat. Normale dakbedekking gaat ongeveer 20 jaar mee, terwijl een sedumdak wel 60 jaar houdbaar is.
  • Isolerend effect
    Sedumdaken hebben een isolerend effect. In de zomer houdt het dak de warmte buiten en in de winter houdt het juist de warmte binnen. Je hoeft dus minder hard te stoken en dit zorgt voor een lagere energierekening.

Succulents

Doe het zelf

Zie jij zo’n groendak wel zitten? Je kunt de sedumplantjes natuurlijk laten planten door een specialist, maar je kunt ook zelf aan de slag gaan. Met een doe het zelf sedumpakket heb je in één keer alle benodigdheden bij elkaar. Afhankelijk van het type dak dat je hebt, heb je bepaalde onderlagen nodig. Bijvoorbeeld een laag die ervoor zorgt dat de plantjes niet onder water komen te staan. Deze onderlagen vind je in het pakket samen met de sedummatten voor de bovenste laag. Je hebt verschillende pakketten voor verschillende daken. Dus ook als je een schuin dak hebt, kun je gewoon een sedumdak aanleggen.

Mos op dak

Sedumdak en zonnepanelen

We hadden het net al even over de voordelen van een sedumdak, maar wist je ook dat je een groendak perfect kunt combineren met zonnepanelen? Je plaatst de panelen op de sedummatten en je rendement zal veel hoger worden. Sedumplantjes regelen namelijk de warmte op het dak. Als je geen sedumdak hebt, kan het dak maar liefst wel 80 graden worden en dan werken de zonnepanelen minder goed. Met sedumplantjes wordt het dak nooit warmer dan 30 graden en dit zorgt ervoor dat de panelen altijd goed werken en dus meer warmte in energie om kunnen zetten.