Tuinblog - De perfecte tuin

Kunstgras: goede keus of niet?

Kunstgras wordt alsmaar populairder. Waarom? Simpelweg omdat veel huishoudens door hun drukke leven geen tijd meer hebben om de tuin te onderhouden. De keuze voor kunstgras is een logische keus omdat het geen onderhoud nodig heeft en er toch altijd mooi bij blijft liggen. Toch zitten er ook nadelen aan kunstgras. Zo trekt het geen vogels en andere insecten aan, waardoor de levendigheid van je tuin afneemt. In dit artikel vertellen we je meer over het aanschaffen van kunstgras en wat de voor- en nadelen zijn.

Kunstgras is onderhoudsvrij

Het fijne aan kunstgras is dat je geen enkele minuut aan onderhoud kwijt bent. De grasmat blijft er altijd mooi groen bij liggen zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Heerlijk, het bespaart je namelijk flink veel tijd. Ondanks dat een kunstgrasmat geen onderhoud nodig heeft, gaat het toch voor een hele lange tijd mee. Kies je voor een goede kunstgrasmat dan kun je rekenen op een levensduur van 10 tot 20 jaar. De kwaliteit van de kunstgrasmatten verschil behoorlijk. Heb je wat extra geld over dan raden we je aan voor een kunstgrasmat van hoge kwaliteit te kiezen. Deze mogen dan wat duurder zijn, maar hier ga je op de langere termijn meer plezier aan beleven.

 

Ideaal voor kinderen

Kinderen spelen maar wat graag in de tuin. Heb je een zoon die dagelijks voetbalt dan blijft er weinig van een natuurlijke grasmat over. Voor kinderen is een kunstgrasmat ideaal. De ondergrond is zacht, ze worden niet smerig en het gras verslijt niet. Daarbij zullen hooikoortspatiënten minder last ervaren wanneer ze buiten zitten of buiten gaan spelen. Daarbij droogt een kunstgrasmat snel op na een heftige regenbui, waardoor de kinderen snel weer naar buiten kunnen om verder te gaan spelen. Denk je dat kunstgras iets voor je is, dan zou je eens een kijkje moeten nemen op super kunstgras.

Maar wat zijn dan de nadelen?

Er zitten een aantal kleine nadelen aan kunstgras. Ten eerste neemt de leefbaarheid voor vogels, insecten en ongedierte af. Dit is jammer, want ze leveren veel nuttig werk en daarnaast maken vogels je altijd blij. Daarbij wordt kunstgras snel warm wanneer de zon erop schijnt, terwijl natuurlijk gras een heerlijk verkoelend effect kan hebben. Ook is kunstgras een stuk duurder dan de aanschaf van grasmatten of graszaadjes. Daartegenover staat dat je geen grasmaaier en ander gereedschap hoeft te kopen, waarmee weer geld bespaart wordt.