Tuinblog - De perfecte tuin

Je huis verkopen? Ontdek de waarde van jouw grond

Voor veel mensen is het spannend om een huis te verkopen. Echter, het is wel van belang dat goed doorlopen worden om je woning op een goede manier en onder goede voorwaarden te verkopen. Bij het verkopen van een woning is het allereerst van belang om de waarde van je woning en de grond te achterhalen. Zo kan je een indicatie krijgen van hoeveel geld je woning waard is.

De woz waarde van je woning

De woz waarde van woning bepaald wat jouw woning volgens de gemeente waard is. De woz waarde van je woning is onder andere afhankelijk van de ligging van je woning, oppervlaktegegevens, verkoopcijfers van woningen in de omgeving en tot slot de inhoudsgegevens. De waarde van je woning kun je allereerst achterhalen door te kijken tussen de woz gegevens. Dit ontvang je in het begin van een kalenderjaar van je gemeente. De gemeente bepaald ook de woz waarde van je woning. Dat wordt onder andere gedaan zodat ze kunnen bepalen hoeveel gemeentelijke belastingen en heffingen je moet betalen. Indien je woning hetzelfde kalenderjaar nog is of word verbouwd heb je enkel niets aan de woz waarde, want de verbouwing wordt aan het begin van een kalenderjaar bepaald. De verbouwing die erna volgt zal dus niet worden meegerekend.

Een taxatierapport laten maken

Het kan zo zijn dat je het niet eens bent met de woz waarde van jouw woning. Indien de woz waarde van je woning niet klopt, zal je iets anders moeten doen om de waarde van je woning te achterhalen. Een andere mogelijkheid is het inschakelen van een verkoopmakelaar. De makelaar zal je hele woning stap voor stap doorlopen en notities maken. Deze gegeven worden doorgestuurd naar een taxateur waarna hij of zij een taxatierapport zal maken. In een taxatierapport kan je onder andere de waarde van je woning terugvinden.