Tuinblog - De perfecte tuin

Hoe maak je de perfecte tuin?

Dat is een goede vraag.

Ik weet vrijwel zeker dat hier geen alomvattend antwoord voor is, maar er zijn wel duidelijke richtlijnen die je kunt volgen om een bijna perfecte tuin te scheppen. En dat is wat ik jou in dit artikel ga vertellen. Dus aan het einde van dit artikel weet jij welke stappen je kunt nemen om je tuin op te krikken.

Het stappenplan voor een mooie tuin

Dit stappenplan heb ik gemaakt op basis van jarenlange ervaring. Iedere tuinier heeft een andere aanpak. En dat is helemaal prima. De manier waarop ik het doe, is absoluut niet de enige manier; ik raad je zeker aan om ook te kijken hoe andere tuiniers het doen.

Laten we beginnen.

Stap 1. Ontdek je tuinstijl

De simpelste manier om te achterhalen wat je mooi vindt, is door te kijken bij anderen. Er zijn genoeg websites, magazines of YouTube kanalen die laten zien wat er allemaal mogelijk is. Inventariseer welke aspecten je het meest aanspreken. Je kan niet alles hebben, dus probeer een top lijstje te maken.

Stap 2. Visualiseer de perfecte tuin

Nu je door stap 1 wat houvast hebt, is het tijd om dit te visualiseren. Beeld je eigen tuin in. Je kan dit doen, terwijl je ernaar kijkt en vervolgens je ogen sluit of door even wat aandacht erop te vestigen. Nou, visualiseer je tuin met de mooiste aspecten van je top bevindingen van stap 1.

Het kan redelijk abstract zijn, maar dit is voor je beeldvorming dé beste stap.

Stap 3. Maak een actieplan voor je tuin

Net als in stap 1, kan je in deze stap niet alles in één keer uitvoeren. Het is taak om een actielijst te maken. Neem hiermee in overweging: budget, tijdbestek en positie in de lijst. Als iets op nummer 18 van de 20 staat, maar je kan het in 10 minuten regelen, zonder dat het een cent kost, dan is dit misschien een betere stap om te zetten dan nummer 1 waar je 20 uur mee bezig bent.

Stap 4. Liever minder, maar goed; dan veel, maar slecht

De titel spreekt redelijk voor zich. Ik neem mezelf even als voorbeeld. Als ik bezig ben met stap 1 wordt ik enthousiast en ontdek ik vaak wel 50 nieuwe actiepunten. Eenmaal bezig met stap 2, bedenk ik ook al hoe alles er perfect uitziet. Stap 3 wordt hierdoor te ambitieus waardoor het niet meer realistisch en haalbaar is. Hierdoor heb ik vaak half werk. En laten we eerlijk zijn: half werk is geen werk, maar een rommel.

Dus wil je de schutting of je schuurtje schilderen, pak het dan gelijk goed aan. Koop of huur een verfspuit voor het verven, zodat alles super strak en netjes is afgewerkt. Of huur een graafmachine waarmee je een kuil graaft voor de vijver.

Hoe je en wat je doet, weet je zelf beter. Maar, je snapt mijn punt.

Toch?

Zolang je deze 4 stappen volgt, komt het allemaal goed. En het is niet een eenmalig proces, want je stijl en je tuin verandert over de tijden. Zelf doe ik het 1 keer per jaar en dat werkt prima. Maar ik ken mensen die dit eens in de 2 of 3 jaar doen. Dat maakt verder niet uit.

Dus neem actie en begin vandaag.