Tuinblog - De perfecte tuin

Hoe maak ik mijn tuin kindvriendelijk?

Terwijl de meeste kinderen denken dat de tuin een plek is voor spelletjes en vermaak, gelooft de meerderheid van de volwassenen dat het een plek van contemplatie en schoonheid moet zijn.

Dit belangenconflict is onvermijdelijk, omdat ouders over het algemeen een volledig beeld hebben van hoe ze hun tuin willen hebben, maar de behoeften van het kind evolueren naarmate de kinderen geestelijk en lichamelijk groeien. Beide belangen moeten in de verschillende stadia van het tuinontwerp zoveel mogelijk met elkaar in overeenstemming worden gebracht.

Als het terrein groot is, zal het gemakkelijk zijn om een ruimte toe te wijzen voor het gebruik van de kinderen, rekening houdend met de leeftijdsgroepen, omdat er behoefte is aan compatibele apparatuur. Zelfs de speelse activiteiten zijn verschillend, dus het is goed om de ruimtes zo te definiëren dat er geen wrijving of ongelukken of belangenconflicten zijn.

Stedelijke ruimtes, zoals pleinen, parken en tuinen, moeten geschikte apparatuur bevatten voor gebruikers in hun verschillende leeftijdsgroepen.

Het plannen van een kinderzone

De definitie van het gebied van de kinderen moet worden beschouwd als een prioriteit, omdat het moet goed zonlicht en beluchting, en vooral gemakkelijk controle en visuele observatie door volwassenen, en de rest van de tuin moet worden aan de smaak van de eigenaar.

In het geval van klein terrein, ondanks het verlaten van een gebied van exclusief gebruik voor kinderen, zal het moeilijk zijn om de toegang tot hen te vermijden in de rest van de tuin, en deze “speeltuin” eindigt in louter theorie, en het feit dat ze vrij bewegen in de tuin, zal het lijden en nauwelijks mooi zijn.

Er zijn ongetwijfeld verschillende mogelijkheden om de belangen van het gezin te verzoenen, waardoor een flexibel project ontstaat dat zich kan aanpassen aan de behoeften van het hele gezin, en vooral wanneer er kinderen zijn die nog in de vroege kinderjaren zitten en andere die wat ouder zijn, terwijl sommigen in de zandbak spelen, passief, de oudere kinderen in andere activiteiten, een bal spelen of op de fiets rijden, enz.

Zorg bij het plannen van een kindertuin

We moeten zorgen voor veilige en leuke omgevingen, maar ook voor speelse omgevingen, zoals speelgoed dat de creativiteit stimuleert, een plek om te sporten en een zandbak voor minderjarigen.

In een openbare ruimte of zelfs in huizen met kinderen is het vermijden van giftige planten met doornen een principe dat moet worden gerespecteerd.

Verwijder alle nagels, vooral de roestige. Zet potten en jardinières goed vast, vooral die op muren, die goed moeten worden vastgezet. Bedek de meren en zwembaden en ontdek ze alleen als de volwassenen in de buurt van de kleintjes zijn.

De tuin inrichten

Het heeft de voorkeur dat de elementen van kinderen zoals schommelen en sleeën niet gefixeerd zijn om ze te kunnen verplaatsen, omdat deze mobiliteit hen in staat zal stellen zich te bevinden in een ruimte met beter zonlicht of schaduw en in adequatere klimatologische omstandigheden, wat ook helpt om de eerder bezette ruimte nieuw leven in te blazen.

Na verloop van tijd zullen deze kinderruimtes ophouden te bestaan en kunnen worden gereconstrueerd zodat ze een meer decoratieve functie vervullen binnen de contemplatieve vrijetijdsbesteding.

Bron: in2klussen.nl