Tuinblog - De perfecte tuin

Hoe geld besparen in en rondom je huis?

Geld besparen is in vele huishoudens een actueel thema. Je kan verschillende acties in en rondom je huis nemen om geld te besparen. Dat is niet alleen goed voor je eigen portemonnee, maar ook voor het milieu. Hieronder 4 tips om geld te besparen in en rondom je huis.

1.  Installeer zonnepanelen

Zonnepanelen laten installeren op je dak is een goede manier om energie te besparen. Door zonnepanelen te installeren bespaar je niet alleen je portemonnee, maar ook het milieu. Of je dak geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel zonnepanelen er op je dak passen, kan je vaak gratis door een bedrijf laten checken die zonnepanelen verkoopt. Zonnepanelen nemen is een grote investering, maar dit verdien je terug in ongeveer 5/7 jaar. Hierna wek je gratis stroom op en betaal je alleen voor stroom als je stroom te kort komt, bijvoorbeeld in de winter. Vaak zal je niet stroom te kort hebben, omdat je de zonne-energie die je in de zomer heb opgewekt gewoon kan bewaren. Daarnaast kan je het te veel opgewekte stroom doorverkopen aan je energieleverancier. Vaak is er bij verschillende gemeenten ook een subsidie beschikbaar die je kan aanvragen als je zonnepanelen laat plaatsen. De grote van de subsidie en of het überhaupt beschikbaar is, verschilt per gemeente. Vraag dit dus even na. Wat je wel altijd terug krijgt is de btw die je betaalt voor de zonnepanelen en het installeren daarvan. Altijd fijn als je 21% procent van het betaalde bedrag terug krijgt.

2.  Schaf energiezuinige huishoudelijke apparaten aan

Heb je nog oude huishoudelijke apparaten thuis? Dan is bestaat de kans dat ze veel energie trekken en daardoor jou meer geld kosten. Het is daarom verstandig dat als je je apparaten kan vervangen, dit te doen voor apparaten die zuinig zijn. Let op het energielabel en ga voor het zuinigste model. Hier betaal je bij aanschaf wel wat meer voor, maar dit verdien je na vaak een jaar alweer terug.  

3.  Isoleer je huis

Vele mensen onderschatten hoeveel geld je kan besparen met een goed geïsoleerd huis. Heb je vaak last van tocht en koude voeten, dan is het een goed idee om je huis te isoleren. Door je huis te isoleren, blijft de temperatuur veel langer hangen en hoeft de verwarming daardoor niet zo hard te draaien. Je kan gaan voor gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie of natuurlijk alle drie. Wederom is dit een investering in je huis, maar dit verdien in de loop der jaren terug. Daarnaast kan je ook het glas in je woning vervangen voor dubbel glas of zelfs triple glas. Dit houdt ook de kou buiten.

4.  Voorkom sluipverbruik

Misschien heb je er niet eerder over gehoord, maar sluipverbruik is een van oorzaken waardoor de energierekening zo hoog is. Sluipverbruik is het verbruik van energie door elektronische apparaten die in het stopcontact zitten. Denk bijvoorbeeld aan je tv of koffiezetapparaat. Vaak hebben deze apparaten een standby knopje waardoor het apparaat alsnog energiegebruikt. Het is verstandiger om deze volledig uit te zetten of het stopcontact eruit te halen.