Tuinblog - De perfecte tuin

Hoe bespaar ik energie met buitenverlichting?

Goede buitenverlichting is noodzakelijk. Het geeft sfeer, houdt inbrekers buiten de deur en daarbij het makkelijker om de voor- of achterdeur te vinden. Ondanks dat je je tuin goed wilt verlichten, probeer je de energierekening binnen de perken te houden. Door de buitenverlichting slim in te richten en voor de juiste lampen te kiezen bespaar je een hoop energie. Dit zie je niet alleen terug op de energierekening, je levert ook nog eens een positieve bijdrage aan moeder natuur. Maar hoe richt je je de buitenverlichting in zonder dat het al teveel energie kost?

Kies voor led verlichting

Bij de aanschaf van verlichting kun je kiezen uit led lampen, spaarlampen, halogeenlampen en gloeilampen. Om het gebruik van energie te beperken is het beter om voor led verlichting te kiezen, aangezien het meer dan 50% van de warmte omzet in licht. Bij gloeilampen ligt het percentage een stuk lager. Deze lampen worden vooral warm zonder dat deze energie omgezet wordt in licht. Daarbij gaan led lampen jaren mee. In totaal hebben ze tussen de 30.000 en de 50.000 branduren. Staat een ledlamp dagelijks 3 uur aan dan gaat deze maar liefst 27 jaar mee! De aanschafprijs voor led verlichting ligt een stuk hoger, maar dit haal je er dus eenvoudig weer uit. Bekijk hier tuinverlichting led lampen.

Kies voor zonne energie

Er zijn zonne energie lampen te koop, welke automatisch energie opwekken van daglicht. Het voordeel hiervan is dat deze helemaal geen energie kosten. Kies daarbij voor zonne energie met led verlichting, zo houd je het gebruik van energie laag. De kosten voor zonne energie liggen een stuk hoger, maar het voordeel hiervan is dat het eenmalige kosten zijn. Je bent vervolgens geen geld kwijt aan energie, waarmee je dus veel geld kunt besparen. Tuinverlichting dat op zonne energie werkt is verkrijgbaar in verschillende varianten zoals wand- en plafondlampen, sokkels en floodlights.

Kies door dimbare lampen

Kies je voor dimbare verlichting dan kun je deze zowel inzetten als sfeerverlichting als functionele verlichting. Op het moment dat je meer verlichting nodig hebt, verhoog je de intensiteit van de lamp en visa versa. Daarbij is het een goed idee om buitenverlichting met sensoren aan te schaffen. Deze zijn in twee varianten verkrijgbaar: sensoren die op beweging reageren of op verduistering. Het voordeel van deze lampen is dat je de instellingen niet hoeft aan te passen tijdens de overgang van zomer- naar wintertijd.