Tuinblog - De perfecte tuin

Het recept voor de perfecte grasmat.

De perfecte grasmat, er komt heel wat bij kijken. Kijk je bij de buren in de tuin dan slaat de jaloezie bij het zien van zijn grasmat toe. De eerste vraag die in je opkomt: ‘hoe krijgt hij het voor elkaar?’. Toch kan een mooie grasmat werkelijkheid worden door de onderstaande tips op te volgen. Het onderhouden van een grasmat kost tijd en wordt niet altijd met resultaat beloond. Lees verder en ontdek hoe de kwaliteit en uitstraling van je grasmat verbetert.

Tips van de hoveniers

Het begint allemaal met de juiste keuze voor graszaad. De beste periode om het gras in te zaaien is van midden april tot het einde van mei. Ook halverwege augustus tot en met begin oktober is een geschikte tijd. Wil je zo min mogelijk onderhoud verrichten dan is het beter om voor traaggroeiende grassoorten te kiezen. Daarbij zal je bij de keuze voor de zaden goed moeten kijken naar de kwaliteit van de grond. Breng een bezoek aan de tuincentra en ze kunnen je advies geven over welke zaden het beste bij jouw tuin past. Eenmaal de grond bezaaid, dan wordt het tijd om het gras te bemesten. Op deze manier houd je de grond vruchtbaar en het gras gezond. We raden je aan om voor kleine korrels te kiezen die je makkelijk over het grasmat kunt verspreiden.
Gras

Het gras sproeien

In het voorjaar en in de zomermaanden is het belangrijk dat je de grasmat besproeit met water. Sterker nog, water voor de grasmat is cruciaal. Het is een van de belangrijkste factoren die de kleur, uitstraling en de gezondheid van je gras bepalen. Hoe warmer het overdag is, hoe meer water het gras nodig heeft. Daarbij geldt: te veel water is niet goed, maar te weinig ook niet. Verder maakt het niet uit wanneer je sproeit, ondanks dat veel hoveniers beweren dat je perse s’ochtends of s’avonds moet spoeieren. Dit is niet helemaal waar, want op een warme dag kan het gras binnen een paar uur al uitdrogen. Je zal de omstandigheden dus goed in de gaten moeten houden en op tijd moeten handelen. Bekijk hier tuinsproeiers die het leven een stuk makkelijker maken.
Of toch maar kiezen voor kunstgras?
Tuinsproeier

Kunstgras wordt alsmaar populairder. Niet gek wanneer je je bedenkt dat het geen onderhoud nodig heeft, jarenlang meegaat en er altijd goed uit blijft zien. Ondanks dat er veel voordelen aan kunstgras zitten, zijn er ook absoluut nadelen. Zo is kunstgras niet natuurlijk en daardoor trekt het geen vogels of nuttige insecten aan.