Tuinblog - De perfecte tuin

Hardhouten Meubelen

5x Je Hardhouten Meubelen Schoonmaken Én Schoonhouden (+ 3 Extra Tips!)

Hardhouten tuinmeubelen schoonmaken

Een tuin is natuurlijk niet compleet zonder een aantal hardhouten tuinmeubelen. Deze maken van jouw tuin immers een echte leeftuin. Bovendien zorgt de natuurlijke look van een hardhouten boomstamtafel of een mooie hardhouten bank voor een prachtige finishing touch in jouw gezellige tuin.

Waarom hardhouten tuinmeubelen

Van welk materiaal jouw tuinmeubelen gemaakt zijn, bepaal je waarschijnlijk niet alleen op basis van het uiterlijk. Ook het gemak waarmee je de meubelen kunt onderhouden speelt misschien wel een rol. En laat dat bij hardhouten tuinmeubelen nou heel eenvoudig zijn!

Hardhouten meubelen schoonmaken heb je zo gedaan. Er zijn verschillende trucjes die jouw tuinmeubelen ook na intensief gebruik weer zo goed als nieuw doen lijken.

Benieuwd welke trucjes dit zijn? We nemen ze hieronder uitgebreid met je door.

Je hardhouten meubelen schoonmaken: 5 wondermiddeltjes

Tuinslang

Er zijn verschillende manieren waarop jij jouw hardhouten tuinmeubelen kunt onderhouden. Het is vooral verstandig om dit aan het begin van de zomer en net voor de herfst te doen. Op deze manier begin je het buitenseizoen met frisse buitenmeubels en kun je de meubels ook in goede staat opbergen als het buiten kouder wordt.

Je hardhouten tuinmeubelen schoonmaken kan al met een aantal huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Welke dit zijn, lees je hieronder:

1. Je hardhouten meubelen schoonmaken met water

Water is het go-to middel als het aankomt op het schoonmaken van je hardhouten tuinmeubelen. Pas als het met alleen water niet lukt, grijp je naar andere middelen.

Met water kun je verschillende soorten vuil verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan mos en algen, maar ook aan vlekken die ontstaan doordat je de tafel intensief gebruikt.

Je hardhouten tuinmeubelen met water poetsen, doe je eenvoudig met een borstel. Dompel deze onder in het water en poets je meubelen met de houtnerf mee. Als het vuil nog niet is ingetrokken, zal het loslaten en kun je het eenvoudig verwijderen.

Tip: Maak bij het schoonmaken van je hardhouten tuinmeubelen geen gebruik van een hogedrukreiniger. De kracht van de waterstraal kan de toplaag van je hardhouten meubelen beschadigen. En dat zou zonde zijn!

2. Je hardhouten meubelen schoonmaken met water en soda

Is water alleen niet genoeg? In dat geval kun je proberen om je hardhouten tuinmeubelen schoon te maken met water en soda. Misschien heb je nog wel wat soda in de kast liggen, want het is een middel dat voor veel klussen gebruikt kan worden.

Je hardhouten tuinmeubelen schoonmaken met soda is niet moeilijk. Verdun eerst wat soda in een bak lauwwarm water. Roer het mengsel vervolgens goed door, zodat de soda helemaal op kan lossen. Als dit het geval is, kun je gaan schrobben. Doe dit bijvoorbeeld met een borstel of met een schuursponsje.

Let er bij het schrobben van de hardhouten meubelen goed op dat je alleen in de richting van de houtnerf poetst. Doe je dit niet, dan kunnen er lelijke krassen ontstaan!

3. Je hardhouten meubelen schoonmaken met water en zout

Emmer met water

Naast soda is ook zout een middel dat door veel mensen gebruikt wordt als het aankomt op het schoonmaken van hardhouten tuinmeubelen.

De handelingen die je moet doen zijn eigenlijk vrijwel hetzelfde. Je begint met het maken van een mengsel van lauwwarm water en zout. Als het zout is opgelost, dompel je hier een borstel of schuurspons in onder en schrob je de tafel goed.

Wrijf ook in dit geval alleen met de houtnerf mee om beschadigingen te voorkomen.

Ben je klaar? Spoel de tafel dan af met flink wat water, zodat al het zout wegspoelt.

4. Je hardhouten meubelen schoonmaken met schoonmaakazijn

Naast water, soda en zout, doet ook schoonmaakazijn wonderen als het aankomt op je hardhouten tuinmeubelen schoonmaken. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kracht van de schoonmaakazijn maak je eerst een sopje. Meng water en schoonmaakazijn door elkaar en zorg dat beide goed met elkaar gemixt zijn.

Is dit het geval?

Dompel hier dan een borstel in onder en begin met schrobben. Door goed en met krachtige halen over de tuinmeubelen te poetsen laat het vuil vanzelf los. Spoel je hardhouten tuinmeubelen na met water en ze zien er weer uit als nieuw!

5. Je hardhouten meubelen schoonmaken met houtreiniger

Lukt het je niet om je hardhouten meubelen schoon te krijgen met alleen water? En lukt het ook niet met één van bovengenoemde huis-, tuin- en keukenmiddeltjes? Probeer het dan eens met houtreiniger.

Houtreiniger is een krachtig middel waarmee je mos en algen vrijwel altijd kunt verwijderen. Houtreiniger breng je over het algemeen aan op een natte tafel. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een stevige borstel. Als het mos en de algen losweken, kun je de tafel afspoelen met water.

Tip: Houtreiniger is een krachtig middel. Als je hiermee gaat werken, is het dan ook aan te raden om direct contact met de huid zoveel mogelijk te voorkomen. Handschoenen bieden in dit geval uitkomst.

Je hardhouten meubelen mooi houden: 3 tips

Tuinbank

Als je hardhouten tuinmeubelen weer helemaal schoon zijn, wil je ze natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Hoe je dit kunt doen, laten we zien aan de hand van 3 tips.

Tip 1: Beits biedt bescherming

Je hardhouten meubelen mooi houden, kun je onder andere doen door ze te beitsen. Omdat het om tuinmeubelen gaan, is buitenbeits het meest geschikt.

Beits is er in verschillende varianten. Zo heb je transparante beits, semi-transparante beits en dekkende beits. Wil je de natuurlijke kleur van het hout behouden, kies dan voor transparante beits. Wil je de kleur een beetje of helemaal aanpassen, kies dan voor semi-transparante of dekkende beits.

Tip 2: Een extra toplaag met olie

Tafel in olie zetten

Een tweede manier waarop je je hardhouten tuinmeubelen langer mooi kunt houden is door ze in de olie te zetten. Olie zorgt voor een extra toplaag, waardoor vuil niet meer in het hout kan dringen.

Wel is het belangrijk om te weten dat de olie na verloop van tijd verdwijnt. Je zult de meubelen dus herhaaldelijk moeten behandelen. Maar dit is eigenlijk maar een kleine moeite die voor veel plezier kan zorgen.

Tip 3: Lak aan de natuurlijke look

Tot slot kun je er ook voor kiezen om je hardhouten tuinmeubelen in de lak te zetten. Ook in dit geval ontstaat een extra toplaag die het hout beschermt.

Lak is er net als beits in verschillende varianten. Zo heb je transparante lak waarmee je een doorzichtige toplaag kunt creëeren, maar ook gekleurde lak voor een bijzondere en unieke look.

Je hardhouten meubelen schoonmaken is niet moeilijk. Het vraagt wel wat van je tijd en je armspieren zullen flink aan het werk gezet worden. Maar als je er bijna gloednieuwe meubelen voor terugkrijgt, is het dat wel waard, toch?

Wil jij graag met anderen delen hoe je hardhouten meubelen schoon kunt maken?

Deel dit bericht dan op social media!