Tuinblog - De perfecte tuin

Een polycarbonaat overkapping

Indien je een huis met terras hebt, is het heerlijk om tijdens de zomermaanden daarop te vertoeven. Wil je langer op je terras buiten blijven zitten, is een overkapping daarvoor het beste. Onder een overkapping kun je genieten van een heerlijk windje en toch de zon in je gezicht voelen. Je kunt een terrasoverkapping gemakkelijk zelf bouwen. Je moet daarvoor eerst een goede bouwtekening maken, waarbij je alle materialen die je nodig hebt, aangeeft. Er zijn meerdere overkappingen waarvan je gebruik kunt maken. Het is belangrijk dat je, indien het erg warm wordt tijdens de zomermaanden je overkapping kunt afschermen, zodat je niet in de volle zon hoeft te zitten. Je kunt een soort rolgordijn gebruiken die extra over de overkapping schuift, indien het te warm wordt. Je kunt dan toch lekker in de schaduw buiten blijven zitten.

Het bouwen van een overkapping

Je kunt een polycarbonaat terrasoverkapping zelf maken. Zorg als je hem van hout maakt dat je goede stevige palen gebruikt. Gebruik bijvoorbeeld vier eikenhouten staanders. Zorg dat de delen die van de staanders in de grond komen goed worden bewerkt, zodat ze niet kunnen rotten. Ook is het belangrijk dat je de palen zeer stevig in de grond verankerd en precies haaks staan. Wanneer je dat gedaan hebt, kun je daarop de dwarsbalken van de bovenkant bevestigen. De balken, de liggers, waarop de platen, van bijvoorbeeld glas of polycarbonaat moeten worden geplaatst, moeten de afstand hebben van de breedte van de platen. Wanneer je glas wilt gebruiken voor de bovenzijde van de overkapping zul je versterkt glas moeten gebruiken. Bij het gebruik van melkglas zal dat de zon tegenhouden, zodat je niet in de zon komt te zitten.

Polycarbonaat

Je kunt ook polycarbonaat gebruiken om de bovenzijde af te dichten. Het is een stevig, hard en doorzichtig materiaal. Het heeft een zeer grote slagvastheid en is 250 maal sterker dan glas. Het wordt veel gebruikt als veiligheidsglas, maar ook voor overkappingen. Voor het polycarbonaat kun je een enkele plaat gebruiken, maar voor een overkapping in bijvoorbeeld een serre worden vaak gegolfde platen gebruikt waarin een ruimte zit. Het is daardoor extra isolerend wat weer van belang is om tijdens de winter de warmte in een serre te houden. Polycarbonaat wordt vaak gebruikt bij een overkapping, omdat het gemakkelijk te boren en te zagen is. Wanneer je een polycarbonaatplaat gebruikt die voorzien is van een UV-beschermd oppervlak kan hij zeer goed worden gebruikt voor buitentoepassingen. De vochtopname van polycarbonaat is zeer gering. Het materiaal is goed koud te buigen en praktisch onbreekbaar.