Tuinblog - De perfecte tuin

De geheime tactiek voor de perfecte tuin

Is jouw tuin perfect? Zo niet, dan is dit artikel voor jou. Ik vertel je alvast een geheimpje: de perfecte tuin bestaat helemaal niet. Alle planten in je tuin blijven continu groeien en veranderen altijd. Daarom is het onmogelijk om een ‘perfecte tuin’ te hebben. En wat dacht je van het verschil in seizoenen. Ook dan verandert je tuin weer compleet.

Maar er bestaan wel dingen die je kunt veranderen aan je tuin zodat die nog mooier wordt. Bijna perfect zou je kunnen zeggen.

De vormgeving van je tuin

Oké, doe even met me mee:

Beeld je de mooiste tuin in die je maar kunt voorstellen. Misschien is dit een tuin die je ooit heb gezien in een film. Of misschien zijn het plaatjes uit een boek of magazine.

Nou:

Probeer te achterhalen waarom dat je deze tuin zo mooi vond. Waren het de perfect geknipte heggen die wel 4 meter hoog waren? Of misschien kwam het door die perfecte fontein die midden in de tuin stond. Of misschien was het wel een boompje die je nog nooit eerder had gezien.

Het antwoord verschilt per persoon, maar als je terug denkt aan de mooiste tuin die je ooit heb gezien, dan kan je achterhalen wat je moet veranderen aan jouw tuin.

Denk groot dan pas klein

Omdat er zoveel veranderd in een tuin is het makkelijk om je focus te verliezen op de kleine dingen, zoals onkruid dat groeit op een plek waar het niet hoort, waardoor je het grote plaatje uit het oog verliest.

Maak daarom altijd een overkoepelende visie van hoe je wil dat je tuin eruit komt te zien. Zo krijg je een duidelijke richtlijn van waar je heen moet werken om je tuin te vormen tot hoe jij het mooi vindt.

In het voorbeeldje hiervoor benoemden we een fontein. Fonteinen zijn ongelofelijk mooie attributen om je tuin op te vrolijken en ze geven een tuin net dat extra beetje karakter. Maar als je dit uitzoomt naar het totale plaatje, dan wil je natuurlijk niet alleen water uit de fontein, maar schoon en helder water.

Wat vaak wordt vergeten is dat alles in je tuin moet worden bijgehouden; daarmee ook een fontein. Als je dit niet doet dan verandert je fontein al gauw van een waterorkest naar een algenspuiter. Tenminste, als je niet oplet. Het plaatsen van een fonteinpomp is daarom onderdeel van het grote plaatje.

Zorg dat zo veel mogelijk kleine dingen worden gedaan

Als je zorgt dat zo veel mogelijk kleine dingen automatisch worden gedaan, dan kun jij de focussen op de grote dingen; de dingen die echte invloed uitoefenen.

Als je een enorm groot grasveld hebt, dan is een automatisch grasmaaiertje bijvoorbeeld een van die dingen die zorgt dat jij je daar geen zorgen over hoeft te maken. Zie het grote plaatje en dan krijg je de perfecte tuin, maar richt je teveel op de kleine dingen. Dan gaat het allemaal mis.