Tuinblog - De perfecte tuin

3 handige tips voor het stijlvol inrichten van je voortuin

Het ontwerp van je voortuin is van het grootste belang voor een aantrekkelijk tuinlandschap. Want het moet voor alle betrokkenen zowel elegant, schoon en praktisch zijn. Het maakt daarbij niet uit of je nu in een drukke stad woont of op het relaxte Hollandse platteland. Als je dit goed aanpakt dan zal een voortuin je zonder twijfel echt helpen om een geweldige eerste indruk op iedere bezoeker te maken. Het is immers het eerste deel van jouw huis dat goed zichtbaar is!

Veel van ons zullen tijdens de koude wintermaanden eerder van het ontwerp van de voortuin gebruik maken dan die van de achtertuin. Hoe mooi deze laatste ook mag zijn. Want elke keer dat je je huis verlaat, word je begroet door deze voortuin. Een prachtig ontwerp van de voortuin en oprit maken dan zeker het verschil. Daarom vertellen we drie handige tips voor het creëren van die prachtige voortuin waar iedereen naar verlangt!

1. Symmetrie

Symmetrie staat voorop bij alle praktische en stijlvolle voortuin ontwerpen. Ga dus op zoek naar een symmetrische set van hoge potten, plantenbakken of bogen aan weerszijden van de voordeur. Om zo een echte wow-factor te creëren bij het aankomen bij je huis.

Rechte lijnen in het tuinontwerp plus een eenvoudige maar toch elegante beplanting zijn dingen die altijd zeer gemakkelijk te realiseren zijn. Tezamen met de perfecte stenen bestrating oplossing brengt dit alle design aspecten perfect samen. Om zo ook tegelijkertijd de belangrijke afwatering in de voortuin voor het onstuimige winterweer mogelijk te maken.

2. Structuur

Structuur is een zeer belangrijk onderdeel bij het ontwerpen van je voortuin en moet duidelijk de richting aangeven waar mensen heen moeten. Hoewel dit aspect ook voor de hand ligt, wordt het toch bijna altijd door de meeste mensen tot het einde van het tuinproject over het hoofd gezien.

De eenvoudigste manier om dit te bereiken is door een duidelijk pad naar de voordeur te creëren en, zoals hierboven besproken, een opvallend design kenmerk aan de voorkant van het huis te plaatsen. Een voordeur luifel met verlichting kan daarvoor zonder meer een prachtige blikvanger zijn!

Een mooi bestraat pad met klinkers is natuurlijk een perfecte oplossing. Want dit leidt iedereen op een elegante wijze naar je woning. Er wordt in dit geval veelal voor kwalitatieve beton- of kleiklinkers gekozen.

Een ander structureel onderdeel dat van groot belang is voor jouw voortuin, is de oprit. Veel huisbezitters vinden dit ook vaak het onderdeel dat ze bij een vernieuwing van hun tuinontwerp willen verbeteren.

Dit is vaak het geval doordat hun oprit niet echt bij de architectonische stijl van hun huis aansluit. Het is bovendien zo dat zo’n oprit in veel gevallen ook meer dan driekwart van de voortuin in beslag neemt. Een stijlvolle oprit is daarom erg belangrijk voor de uitstraling van ieder huis. Dus is het van top belang om hier voldoende aandacht aan te besteden!

3. Duurzaamheid

Duurzaamheid is, na de esthetiek van je voortuin, ook een belangrijk aspect. Dit omdat het de meest gebruikte buitenplek van je woning is. Een oprit is bijvoorbeeld behoorlijk onderhevig aan een langdurig gebruik door auto’s en een natuurlijke erosie, zoals vriesdooi.

Het oppervlaktemateriaal van een oprit moet om deze reden bijzonder duurzaam zijn. Als je in dit geval voor kwalitatief goede klinkers wilt kiezen, investeer dan in kleiklinkers. Want deze gaan tot maar liefst drie keer langer mee in vergelijking met betonklinkers.

Welk materiaal je ook voor je oprit kiest, zorg er altijd voor dat het regenwater optimaal op een natuurlijke wijze kan wegvloeien. Om deze reden kiezen veel huiseigenaren ook graag voor een moderne oprit met grind en tegels. Dit terwijl betonnen vloerplaten, mega tegels en keramische tegels ook populaire opties zijn.

Houd er als laatste rekening mee dat de ondergrond voor je oprit net zo belangrijk is voor het slijtoppervlak. Dit vooral om te voorkomen dat deze draagconstructie beweegt en uit vorm raakt. De constructie zou daarom ook subliem met de symmetrie, structuur en duurzaamheid van je tuinontwerp geïntegreerd moeten worden.

De perfecte voortuin is aan de hand van de bovengenoemde tips makkelijk te realiseren als jij je tuin graag anders wilt indelen of je huidige woning een fijne upgrade wilt geven. Zo zal je hier nog jaren veel plezier aan beleven!