Tuinblog - De perfecte tuin

Je tuin meer kleur geven?

Vaste planten versieren je tuin. Deze planten bloeien ieder jaar weer. Door de verschillende kleuren en vormen zorgen ze ervoor dat je tuin er ieder jaar er weer kleurrijk uitziet.

Planten

Het voorjaar of het najaar zijn de beste periodes om te beginnen met het planten van vaste planten. Als je in het najaar begint dan heb je het jaar daarop meteen profijt van. Zeker bij de vroegbloeiers onder de vaste planten is het een aanrader. Vaste planten in een pot kan je bijna het hele jaar door planten, behalve in de vorstperiode. Als je begint met planten dien je rekening te houden met de afstand tussen de planten. Kleine planten plant je ongeveer 20-25 centimeter uit elkaar. Grote planten plant daarentegen je 50 centimeter uit elkaar.

Vaste planten

De verzorging van vaste planten

Vaste planten vragen weinig onderhoud. Ze groeien het beste in losse, voedzame en niet te droge tuingrond. Door compost toe te voegen op de grondlaag verbeterd de groei van de plant. In compost zitten veel voedingsstoffen die goed zijn voor de groei van de plant. Voor planten is het goed om ze eens per jaar te bemesten. Groeit er onkruid tussen de planten is het verstandig om dat te verwijderen. Haal de uitgegroeide bloemen weg, zodat de plant langer door blijft bloeien.

Bescherming tegen de vorst

Vaste planten in een pot kun je tijdens de vorstperiode buiten laten staan (de bloempot moet dan ook wintervast zijn). Als je er voor kiest om de planten in de vaste grond te laten staan kan dat ook. De dode plantendelen beschermen de bodem tegen de vorst. In de winter of vlak voor dat het voorjaar begint is het goed om over de bodem een laagje compost te verspreiden. Dat is goed voor de structuur van de bodem. Ook houdt de compost veel vocht vast. Organische meststoffen zijn ook goed voor de voeding van de planten.

Snoeien

In het voorjaar (maart) moeten de planten gesnoeid worden dit kan gewoon met een heggenschaar. Zo dat ze straks weer kunnen gaan bloeien. In de zomer wanneer de bloem is uitgebloeid kun je de plant weer gaan snoeien. Als je de plant dan weer hebt gesnoeid zou je gaan zien dat die weer opnieuw gaat uitlopen en bloemen maakt. De plant kan dan nog wel doorbloeien tot en met oktober.

TIP!

Na het snoeien van de planten heb je allemaal tuinafval. Wees er slim aan om al je tuinafval te gaan bewaren. Al je tuinafval op 1 grote hoop samen vormt na een tijdje compost. Compost is goed voor de groei van de planten in je tuin.