Tuinblog - De perfecte tuin
werkbroeken voor hoveniers

Tips voor het kiezen van de juiste werkbroeken voor hoveniers

Heb je net een nieuwe baan als hovenier? Gefeliciteerd! Als alle contractuele zaken geregeld zijn, is het tijd voor de praktische zaken. Als hovenier doe je fysiek werk in de buitenlucht. Hier is passende kleding voor nodig. Vooral een goede werkbroek is noodzakelijk. Verschillende merken, waaronder Brams Paris, bieden speciale werkbroeken voor hoveniers. Let op de volgende aspecten bij het kopen van een werkbroek:

Zorg voor voldoende bewegingsvrijheid

Je moet hurken, bukken of zelfs in bomen klimmen. Je broek moet je daarbij niet belemmeren. Zorg daarom altijd voor een broek met een goede stretch. Deze stretch moet in de knieholten en het kruis zitten. Als je liever in een overall werkt dan in een werkbroek, moet je ervoor zorgen dat de overall beschikt over een stretch in de rug. 

Kies voor een werkbroek met opbergruimte

Als hovenier zul je veel met gereedschap werken. Aangezien het veel moeite en tijd kost om telkens op en neer te lopen naar een gereedschapskist, zeker als je hoog in een boom zit, is het makkelijker om wat benodigd gereedschap bij de hand te hebben. Koop dus een broek met voldoende opbergruimte. Er zijn broeken met ingebouwde zakken waar je je gereedschap in kwijt kunt, maar je kunt ook kiezen voor externe zakken die je aan de werkkleding vast kunt maken. 

Koop een broek met interne kniestukken

Als hovenier zul je een groot gedeelte van de dag op je knieën zitten. Om de knieën te ontlasten en te voorkomen dat je broek wordt beschadigd, zijn kniestukken essentieel. Hoewel er losse kniestukken verkrijgbaar zijn, is het vaak makkelijker om een broek met interne kniestukken te kopen. Dit is comfortabeler en bovendien hoef je niet elke keer aan je kniestukken te denken.

Verschillende werkbroeken voor verschillende weersomstandigheden

In Nederland is het weer altijd onvoorspelbaar en is geen dag hetzelfde. Aangezien je altijd buiten werkt, is het weer een belangrijke factor. Kleed je er ook naar. De werkbroeken zijn aangepast op de temperatuur – van bloedheet tot ijskoud. In de winter is het aangeraden om meerdere laagjes te dragen, terwijl de broek in de zomer vochtregulerend moet. Koop bovendien een werkbroek met UV-protectie.

Zorg voor veiligheid en zichtbaarheid

Veiligheid is het allerbelangrijkste. Zorg er daarom voor dat je zichtbaar bent. Dit doe je door een broek te kopen met een EN ISO 20471-normering. Draag waar nodig reflecterende kleding, om beter op te vallen langs drukke wegen, bijvoorbeeld.