Tuinblog - De perfecte tuin

Het hele jaar een groene tuin, hoe doe je dat?

Niks is lekkerder dan het genieten van de zon in eigen tuin, toch? We hebben al een aantal dagen kunnen genieten van het prachtige weer en het duurt niet lang meer voordat de zomer aanbreekt. Kan jouw tuin nog wel wat opknapwerk gebruiken? We willen natuurlijk onze tuin het gehele jaar door groen houden, maar hoe doe je dit eigenlijk? Wij zetten een aantal handige, maar ook makkelijk toepasbare tips voor je op een rij.

Kies de juiste planten

In het voorjaar en de zomer genieten we van een prachtige kleurrijke tuin, maar het liefst zouden we het hele jaar van het groen willen genieten. Door het kiezen van de juiste planten geniet je ook in de winter van een mooie tuin. Planten die de tuin altijd groen kleuren, worden ook wel wintergroene planten genoemd. Dit zijn bijvoorbeeld coniferen, loofbomen of vaste planten. Deze wintergroene planten laten geleidelijk hun blad vallen en zijn beschermd tegen koude temperaturen. Hierdoor behouden ze ook in de herfst en winter hun kleur. Er zijn honderden verschillende soorten en deze kun je prima met elkaar combineren in de tuin. 

Kunstplanten voor in de tuin

Heb je geen groene vingers? Geen zorgen, ook dan kun je het hele jaar lang genieten van een groene tuin. Wist je dat er kunstplanten voor buiten verkrijgbaar zijn? Tegenwoordig zijn kunstplanten een echte uitkomst. Het kan namelijk erg lastig zijn om voor bepaalde planten te zorgen. De ene plant heeft bijna geen water nodig terwijl de andere elke dag verzorging nodig heeft. Kunstplanten en kunstbomen voor buiten staan het hele jaar in bloem en hebben geen onderhoud nodig. Kies bijvoorbeeld voor een stijlvolle palmboom om je tuin een tropisch tintje te geven of ga voor een klein bonsai boompje. 

Een groen gazon

Naast groene (kunst)planten is een groen gazon een belangrijk onderdeel van de tuin. Je kunt ervoor kiezen om de gehele tuin te bestraten met tegels, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kunstgras in de tuin laten leggen. Ook dit is helemaal onderhoudsvrij en je zult het hele jaar genieten van prachtig gras. Het gras is in dit geval dus niet groener bij de buren. Natuurlijk kun je ook voor echt gras kiezen, maar dit vergt toch wat meer onderhoud. Zo zul je dit regelmatig moeten besproeien in droge tijden en vergeet ook zeker het grasmaaien niet. 


deperfectetuin