Tuinblog - De perfecte tuin

Welke haag past bij jouw tuin?

In veel Nederlandse tuinen zie je haagplanten staan. Wil je nu zelf ook een haag kopen? Maar weet je nog niet welke en wat voor een haag je wilt kopen? Voordat je een haag uitzoekt, is het belangrijk dat je weet wat de eigenschappen van een haagplant zijn.
 

Bladverliezende of een groenblijvende haag?

Met haagplanten kan je allemaal verschillende kanten op. Het hele jaar blijven genieten van een groene heg? Dat kan met een groene conifeer of een winterharde en groenblijvende hagen. Er zijn allerlei verschillende soorten en maten groenblijvende haagplanten. De groenblijvende haagplanten zijn gemakkelijk in onderhoud, dus je hoeft er haast niet naar om te kijken.

Bladverliezende hagen veranderen wel elke zomer en winter. In de herfst verliest de haag zijn bladeren en is in de winter kaal. In het voorjaar bloeit de haag weer op. In de zomer heb je dus weer een mooie groene kleur in je heg zitten. Een voorbeeld van een bladverliezende haag is een beukenhaag.

Klimop

Voordelen van een haagplant

Het plaatsen van een haag brengt vele voordelen met zich mee:

  • Weinig onderhoud aan haagplanten
  • Hagen kunnen op alle plekken in de tuin staan
  • Hoge hagen zorgen voor privacy
  • Je geeft je tuin er een andere indeling mee
  • Veel last van de wind? Een haag zorgt er voor dat je daar minder last van hebt
  • Hagen blijven in de winter ook mooi van kleur
  • Stormbestendig

Kant en klare haag

Kies voor kant en klare hagen

Bij de aanschaf van kant en klare hagen heb je gemakkelijk en snel privacy. De hagen zijn het hele jaar door makkelijk te plaatsen, behalve tijdens de vorstperiode. Door de goede basis van de haag blijft de plant haar mooie vorm aan houden. Dus een haag is voor iedereen geschikt!

 

Afwisseling in de tuin?

Wil je een beetje kleur in de tuin? en niet de hele zomer en winter tegen hetzelfde aan kijken? Kies dan voor de laurierenhaag. De laurier krijgt in de zomer meer kleur en houdt in de winter een mooie kleur groen. Het mooie aan deze haag is, dat jij er zelf voor kiest hoe hoog of breed je de haag wil. De haag kan namelijk wel 6 meter hoog worden. In de zomer komen er mooie witte bloempluimen in met een sterke geur. De plant hoeft tijdens die periode niet gesnoeid te worden. Na de bloei komen er zwart rode kersen in. Die zijn giftig voor mensen maar heerlijk voor vogels. In de winter blijft de haag mooi groen. Dat komt door dat de haag tegen een temperatuur kan van onder de min 20 graden. De laurierhaag is een erg snelgroeiende haag, die er snel voor zorgt dat jouw tuin weer groen kleurt.

 

Buxus

Een buxushaag is een plant die veel voorkomt in de Nederlandse tuinen. Deze haag blijft ook de hele winter door de mooie groene kleur houden. Dit komt door de winterharde bladeren. Bij een goede verzorging van de haag kan de haag wel 600 jaar oud worden.

 

Coniferen

Coniferen geven je tuin een andere uitstraling. Ze blijven groen in de winter omdat ze winterhard zijn en de naalden blijven zitten. Coniferen groeien sneller dan andere hagen. Ze hebben het voordeel dat ze op veel verschillende ondergronden kunnen groeien. De conifeer groeit 30-40 centimeter per jaar. De gewenste hoogte kun je zelf bepalen. Coniferen groeien snel dicht, hierdoor heb je binnen een korte tijd privacy in je tuin.

conifeer

 

Beukenhaag of haagbeuken

De beukenhaag is een erg mooie omheining voor je tuin. De meest populaire beukenhaag is de groene beukenhaag. Onder de beukenhaag is vaak onduidelijkheid, of de haag zijn blad nou vasthoudt of juist niet. Het blad blijft hangen tot hij in de voorjaar weer groen uitbloeit. Zo dat er in de winter ook een mooie dichte/roodbruine haag is. Bij de haagbeuken is dat niet zo. Dat is juist de bladverliezende haag.

 
bloem

Een haag kopen?

Nu je wat meer weet over haagplanten, ben je misschien wel meer geïnteresseerd in het plaatsen van haagplanten. Op het internet zijn er vele websites waar je haagplanten kunt bestellen. Ook kun je er natuurlijk voor kiezen om naar een kwekerij te gaan of naar een tuincentrum. Daar is ook genoeg keus!