Tuinblog - De perfecte tuin

Fruit uit eigen tuin

Je hoeft niet meer naar de supermarkt om fruit te kopen, je haalt het gewoon uit je eigen tuin. Dit is niet alleen erg handig en bespaart geld, maar ook is fruit uit je eigen tuin vaak lekkerder. Veel mensen denken dat zelf fruit kweken moeilijk is, maar dit is het absoluut niet. Sommige fruitsoorten zijn veeleisend qua standplaats of hebben veel onderhoud nodig, maar in principe zijn de meeste fruitsoorten erg makkelijk te kweken in eigen tuin. Er is altijd wel een soort die het goed doet in jouw tuin. Heb je niet veel zon in je tuin? Er bestaan ook fruitsoorten die goed groeien in de schaduw. Wij bespreken de populairste fruitsoorten om zelf te kweken met je.

Bramen kweken

Bramen zijn goed en gemakkelijk te kweken in je eigen tuin. Om te beginnen heb je een gezonde plant nodig. De beste tijd om de braam te planten is in het najaar, maar vorstgevoelige bramen kun je beter in het voorjaar planten. De braam is niet veeleisend wat de grondsoort betreft, maar zorg wel voor een zonnig en beschut plekje. Plaats de braam bijvoorbeeld tegen een schutting of een muur, zo kan de plant goed door groeien. In augustus en september kun je de bramen gaan plukken. Het snoeien van de braam moet je ook zeker niet vergeten, anders groeien er te veel takken en hierdoor krijgen de bramen te weinig zon. Dit zorgt ervoor dat de bramen niet rijp worden en je wilt natuurlijk wel elk jaar genieten van de lekkere vruchten.
Bramen

Kweek je eigen frambozen

Frambozen zijn bij veel mensen favoriet, maar hoe moet je deze vrucht kweken? Er bestaan twee soorten frambozen, namelijk de herfst- en de zomerframboos. De zomerframboos geeft om de twee jaar vruchten, de herfstframboos geeft ieder jaar vruchten. Plant de herfstframboos in het voorjaar en de zomerframboos in de herfst. De frambozen staan het liefst op een beschutte plek in de zon of half in de schaduw. Als de frambozen eenmaal beginnen te groeien, moeten ze opgebonden worden. De takken van de framboos zijn namelijk erg slap. Maak bijvoorbeeld eens een frambozenboog.
De oogsttijd van de frambozenstruiken verschilt. De herfstframboos kun je oogsten in de herfst, vanaf augustus. De zomerframboos geeft vruchten vanaf juni.
Frambozen

Fruitbomen

Fruitbomen zijn erg populair. Deze bomen geven niet alleen lekker fruit, maar in het voorjaar staan deze bomen ook erg mooi in bloei door de bloesem die aan de takken verschijnt. Fruitbomen zijn dol op warmte en staan dan ook het liefst in de felle zon. Vooral perzik- en abrikoosbomen moeten op een warme en tegen de wind beschutte plaats staan. Elke tuin is bijna wel geschikt voor een fruitboom, maar als je niet zoveel plek hebt in je tuin kun je een patio-fruitboom aanschaffen. Dit is een normale fruitboom, alleen wat kleiner. Zo kan iedereen genieten van fruit uit eigen tuin!