Tuinblog - De perfecte tuin

Eenjarige planten

Ontkiemen, bloeien en afsterven allemaal in 1 jaar

Met eenjarige planten geniet je maanden lang van de bloeiende bloemen in je tuin. De eenjarige bloeiers lijken vaak eindeloos te bloeien. De eenjarige planten zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Je kunt er vaak tot aan de herfst van genieten. Het woord eenjarige plant zegt al een klein beetje wat voor plant is. De plant ontkiemt, bloeit op en sterft weer af binnen een jaar. Als je in maart een zaadje van een eenjarige plant in de grond stopt, begint die rond juni helemaal op te bloeien.

Bloeiende plant

Verzorging

Alle eenjarige planten staan het liefst in een zonnige standplaats waar ze in de felle zon staan. Als je de planten in pot hebt staan, zorg dan voor een goede afwatering. Overtollig water kan dan wegstromen. In de zomer moeten de eenjarige planten dagelijks water krijgen. Als ze in de vaste grond staan is het nodig om de planten bij droog weer af en toe water toe te dienen. De planten in pot moeten regelmatig worden bemest. In sommige potgrond is een startbemesting toegevoegd, dan hoef je ze in het begin niet te bemesten. De planten in de vaste grond kunnen zich vaak zelf al voeden door dat er veel voedingsstoffen in de grond zitten. Sommige soorten bloeien langer als je de uitgebloeide bloemen regelmatig verwijdert.

Verschillende soorten eenjarige planten

Niet elke eenjarige plant heeft dezelfde verzorging nodig. Lees straks meer over verschillende soorten eenjarige planten. Wat voor verzorging ze nodig zijn of waar en hoe ze geplant moeten worden.

Fuchsia

Fuchsia:

De felgekleurde fuchsia kan zo wel in de volle grond worden geplant als in een bloempot. De beste locatie voor de plant is in een voedselrijke kleigrond in de halfschaduw. Zo dat de plant alleen met indirect zonlicht heeft te maken.

De fuchsia moeten gedurende periode wel water krijgen. Belangrijk is dan dat je niet over de bloem water heen giet en niet al te veel. Je kan de plant beter vaker in kleine hoeveelheden water geven dan in een keer heel veel. Bij een goede verzorging zou de bloem van juni tot en met oktober kunnen bloeien.

Leeuwenbek

Leeuwenbek:

De Leeuwenbek is een kleurrijke plant die elke tuin een mooie uitstraling geeft. De stand plaats van de Leeuwenbek is wel belangrijk. Zo staat de bloem graag in de zon en heeft behoefte aan een kalkrijke bodem. De Leeuwenbek kan eigenlijk nooit zonder water. Dus zorg er voor dat de plant nooit zonder water komt te zitten.

Ben jij een liefhebber van insecten in je tuin? Dan is de Leeuwenbek de ideale plant voor jou. Deze plant trekt veel bijen en hommels naar zich toe.

Spaanse Margriet Geel

Spaanse Margriet:

Iedereen kent bijna wel de Margriet. De Spaanse Margriet is voor de meeste een onbekende bloem maar zeker niet minder mooi. De opvallende bloem is in vele kleuren verkrijgbaar. De bloem hoeft niet eens in een rijke grond te staan, extra voeding is niet nodig. Als de grond er om heen uitgedroogd is moet de bloem water hebben. De Spaanse Margriet is veel zon nodig, de bloem heeft een hekel aan kou en vorst. Ze is een meerjarige plant maar zou in Nederland maar 1 jaar overleven. Ze is zo wel in potten te plaatsen als in de vaste grond.