Tuinblog - De perfecte tuin
zonnepanelen in de tuin

Zonnepanelen in de tuin, kan dat?

In Nederland zie je steeds meer zonnepanelen verschijnen op de daken van huizen. En bovendien kan je op veel zonnepanelen subsidie krijgen. Maar wist je dat je zonnepanelen ook in je tuin kan plaatsen? Het zorgt zelfs vaak voor een hoger rendement. 

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen in mijn tuin?

Verder wordt er ook vaak de vraag gesteld of je zonnepanelen wel in je tuin mag plaatsen. Over het algemeen heb je hier geen bouwvergunning voor nodig. Maar wanneer de zonnepanelen constructie hoger is dan vijf meter of wanneer je niet aan het bestemmingplan van je woning houdt met het plaatsen van de constructie is het wel nodig om een vergunning aan te vragen. In het geval van twijfel is het altijd verstandig om contact op te nemen met je gemeente. 

De grote voordelen van zonnepanelen in je tuin

Zonnepanelen in je tuin brengen vaak meer rendement op dan zonnepanelen op je dak. Dit komt namelijk doordat de zonnepanelen in de tuin beter gekoeld kunnen blijven. Er is namelijk vaak meer ruimte onder de panelen vrij waardoor de warmte eenvoudig kan ontsnappen. Daarnaast kun je de zonnepanelen eenvoudig schoon en vrij houden. Stel dat er veel sneeuw, bladeren of vuil op panelen ligt, dan veeg je dit er eenvoudig van af zonder helemaal het dak op te moeten. Als laatste kun je de zonnepanelen in je tuin ook gemakkelijker verplaatsen. Zo kun je de opstelling veranderen om te zorgen dat de panelen nog meer zon vangen. 

De juiste opstelling bepalen

Ga je zonnepanelen kopen voor in de tuin? Dan is het van belang om je te laten adviseren over de juiste opstelling. De opstelling van de zonnepanelen in je tuin maakt een groot verschil voor het rendement. Zorg er daarom voor dat je goed de tijd neemt om de juiste opstelling te panelen. De meeste mensen denken dat je de panelen het beste op het zuiden kan richten, omdat daar de zon staat. Het nadeel hiervan is dat de panelen zo veel schaduw zullen veroorzaken, waardoor er minder ruimte is voor andere panelen. De meest rendabele opstelling is om te kiezen voor een oost-west opstelling. Verder is het belangrijk om de panelen schuin te plaatsen.