Tuinblog - De perfecte tuin
Wat doet een tuinarchitect

Wat doet een tuinarchitect?

Een tuinarchitect ontwerpt tuinen en parken, die ofwel functioneel of decoratief zijn. Een tuinarchitect begint met het overleg en het adviseren van cliënten. Vervolgens moet een tuinarchitect plannen ontwikkelen en tekenen. Een plan bestaat uit verschillende “zones” voor beplanting, zitplaatsen, en nog veel meer. Daarna kunt u beplanting kiezen op basis van grootte, kleur, klimaat, en seizoensinvloeden. Ook koopt u voorzieningen zoals schermen, waterpartijen, tuinhuisjes, en tuinhuisjes. De tuinarchitect is niet alleen gericht op het design. Hij zal ook een team van werknemers managen om uw tuinproject te voltooien. Dat betekent dat een tuinarchitect de begeleiding van de bouw, de planning en budgettering op zich neemt.
Goed opgeleide tuinarchitecten plannen en ontwerpen ook openbare buitenruimten, zoals parken, campussen, tuinen, begraafplaatsen, commerciële centra, resorts, transportfaciliteiten en gebieden aan het water. Tuinarchitecten zijn werkzaam in private, publieke en academische organisaties.

Beschermd beroep

Niet iedereen kan zich zomaar tuinarchitect noemen. Het is in Nederland een beschermd beroep. Om jezelf een tuinarchitect te kunnen noemen moet je minimaal een HBO of universitaire opleiding hebben gevold tot tuinarchitect. Er bestaat ook een vereniging voor tuinarchitecten. De groep moedigt de leden aan om zich te houden aan een code van professionele normen, actief deel te nemen aan permanente educatie, en up-to-date te blijven met de nieuwste ontwikkelingen en trends in het tuinontwerp. Een certificeringsprogramma wordt aangeboden aan leden en is gebaseerd op voltooide projecten die professionele erkenning bieden aan ontwerpers die een peer review-programma kunnen doorlopen. Het beroep van tuinontwerper is niet beschermd.

Welke keuzes bepalen de kosten voor een tuinarchitect?

Uw tuinontwerper kan werken met een strikt maximaal budget of hij kan ideeën aanbieden op basis van verschillende budgetopties. Het is ook gebruikelijk om gefaseerd in een tuin te werken naarmate de tuin rijpt. Zolang u over een solide algehele reeks ontwerpen/plannen beschikt, kunt u het budget over een paar jaar opsplitsen in kleinere, betaalbare bedragen.
Het is algemeen aanvaard dat een goed doordachte tuin tussen de 5 en 15% toevoegt aan de waarde van uw eigendom en nog meer na enkele jaren. Hoe meer u tuin ontwikkeld is, hoe meer waarde hij aan u huis zal geven. Het ontwerpen van een nieuwe tuin is dan ook een waardevolle investering, naast het plezier dat het met zich meebrengt. Dus het instellen van een budget dat gelijk is aan of minder dan 5 tot 10% van de waarde van uw huis is een verstandig startpunt

Soort tuinontwerp

Meestal verschijnt de ontwerper bij u thuis, kijkt u naar de tuin, maakt foto’s en vraagt u naar voorkeuren in planten, tuinonderhoud, budget, enz. De ontwerper maakt vervolgens een tekening van het bovenaanzicht en een installatielijst. Veel factoren kunnen uw budget beïnvloeden. Hoe meer tuinwerk en structuren (bijvoorbeeld omheiningen of fonteinen) worden gebruikt, hoe hoger de kosten zullen zijn. Het hangt ook af van de algehele kwaliteit, inclusief de keuze van de materialen en vakmanschap/vaardigheid van de aannemer. Houd ook rekening met de staat van de tuin (een tuin met veel water kost gemiddeld 50% meer) en de toegang (waardoor bouwers met bepaalde tijdbesparende machines mogelijk niet kunnen werken).

Grootte van de tuin

U kunt ook ongeveer uw budget schatten aan de hand van het aantal vierkante meter. De algemene regel is €100 per vierkante meter voor een aangelegde tuin. Als u zich liever alleen concentreert op planten, kunnen de kosten dalen tot ongeveer € 30 per vierkante meter.

Beplantingsplan

De tuinarchitect zal u een advies geven over de beplanting door middel van een beplantingsplan. Afhankelijk van hoe de ontwerper werkt, kan hij samen met u lokale kwekerijen bezoeken, suggesties doen of u helpen bij het zoeken naar materialen en meubels en de daadwerkelijke plaatsing van planten doen. Van daaruit zal ze suggesties doen voor een andere aannemer of professional in de tuin om het fysieke werk te doen, waaronder het uitgraven van een bestaande tuin, het bouwen van patio’s en dekken en het installeren van planten.

Prijsindicatie

Een tuinarchitect kan bij een kleine tuin tot 100 m2 een ontwerp maken voor rond de € 200,-. De prijs stijgt naarmate de tuin groter is. Je hebt de keuze uit een 3D ontwerp of een simpele zwart wit plattegrond. Hieronder volgen de kosten in een overzicht.

Gemiddelde prijs voor een tuinontwerp incl. btw

Ontwerp tuin tot 100 m2: € 200 – € 500
Ontwerp tuin 100 m2 – 200 m2: € 500 – € 600
Ontwerp tuin 200 m2 – 400 m2: € 650 – € 750
Ontwerp tuin 400 m2 – 800 m2: € 800 – € 900
Beplantingsplan: +50% van de totale ontwerpkosten

Bron: Hovenier.website