Tuinblog - De perfecte tuin

Sedumdak: hoe installeer je deze zelf?

Goed nieuws, je hebt gekozen voor een groendak. Simpelweg omdat je een positieve bijdrage wilt leveren aan het milieu, de energierekening omlaag wilt brengen en omdat een groendak er gewoon goed uit ziet. In dit artikel vertellen we jou meer over de aanschaf van een sedumdak en hoe je deze zelf kunt installeren. Geen zorgen, het is niet enorm lastig. Zelfs met twee linkerhanden zou je in staat moeten zijn om een sedumdak te installeren.

Waarom een groendak zo populair wordt

We zien steeds meer mensen om ons heen die voor een sedumdak kiezen. Waarom? Omdat het verschillende voordelen oplevert, zoals een betere isolatie van het huis en dus een lagere energierekening. DIt ga je niet alleen in je portemonnee voelen, je levert ook nog eens een positieve bijdrage aan het milieu. Maar dat is niet alles: met een groendak verloopt de waterafvoer een stuk soepeler, zeker na een flinke regenbui. De planten nemen water op, waardoor al het water niet ineens naar beneden stroomt. Hiermee ga je een verstopt riool tegen waarmee je jezelf een hoop ellende bespaart. Daarbij is een groendak goedkoop in aanschaf en dus heb je de investering gauw weer terug verdient. Ben je van plan om de sedummatten zelf te installeren, lees dan snel verder.

De dakbedekking is onderhoudsvrij en is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden, zoals hitte, wind, vorst en uitdroging. Het voordeel is dus dat je er zelf helemaal geen omkijken naar hebt.

Kant- en klaar sedumpakket

Wanneer je zelf een groendak wilt installeren kies je voor een doe-het-zelf sedumpakket. In dit pakket vind je alles wat je nodig hebt: van het grind tot de planten. Daarbij ontvang je duidelijke instructies hoe je het groendak moet aanleggen, zodat er weinig fout kan gaan. Deze sedumpakketten zijn geschikt voor schuine of platte daken. De installatie is een kwestie van de sedummatten uitrollen en het grind rondom de matten verspreiden. Het grind is belangrijk, aangezien het de sedummatten bij elkaar houdt en voor een betere waterafvoer zorgt. Bestel hier het doe-het-zelf groendak pakket.

Overheid juicht het toe

De overheid juicht de aanschaf van de sedumdaken toe. In sommige gevallen heb je zelfs recht op een subsidie, waarmee je de aanschaf kunt bekostigen. Om te kijken of je recht hebt op deze subsidie kun je het beste contact opnemen met de overheid om de situatie voor te leggen.