Tuinblog - De perfecte tuin

Met zonnepanelen milieubewust geld terug verdienen

Zonne-energie is de laatste jaren een duurzaam begrip geworden. Maar, omdat er zoveel keuze mogelijkheden zijn in het investeren, is het moeilijk om er achter te komen of het aanschaffen daarvan je ook daadwerkelijk geld zult besparen. Een van de belangrijkste vragen is dan ook: Doen zonnepanelen echt geld besparen en is zonne-energie het wel allemaal waard?

Je elektriciteitsrekening verlagen betekent geld besparen en dit doe je door het energieverbruik te verminderen ‒ een vrij logische zaak. Met Natuma zonnepanelen creëer je een natuurlijke energiebron waarmee je de mogelijkheid hebt om een woning van stroom te voorzien en dat zelfs als warmtebron kan dienen. Hoeveel je er mee zult besparen zal van een aantal factoren afhangen, zoals:

  • De hoeveelheid directe uren zonlicht.
  • Welke lokale elektriciteitstarieven worden er gehanteerd?
  • De grootte van het beschikbare te gebruiken oppervlak voor de zonnepanelen.

Stroomopbrengst van zonnepanelen



Het uitgangsvermogen of wattage is een belangrijk punt om te overwegen bij het vergelijken van de vele keuzemogelijkheden. Zonnepanelen produceren doorgaans tussen de 250 en 400 watt aan stroomvermogen. De werkelijke opbrengst is afhankelijk van hoe de panelen geplaatst zijn, zonuren en lokalisering.

Stel voor, je hebt 5 uur per dag zon op zonnepanelen met een output van 300 watt, dan kom je op 5 uur x 300 watt = 1,5 kW/u. Dit zou betekenen een opbrengst per jaar per paneel van ongeveer 500-550 kW/u. Dit komt neer op uiteindelijk 45 kW/u per maand, wat voldoende energie is om veel kleine apparaten zonder problemen van stroom te voorzien. Wil je een compleet klimaatbeheersingssysteem om je woning te voorzien, heb je uiteraard meer zonnepanelen nodig.

Zonnepanelen worden beoordeeld naar gelang de hoeveelheid DC vermogen (gelijkstroom) ze produceren onder normale testomstandigheden. De opbrengst wordt uitgedrukt in wattages en vertegenwoordigt hiermee de theoretische stroomproductie van het paneel onder de ideale zonlicht- en temperatuuromstandigheden. De meeste op de markt verkrijgbare zonnepanelen hebben een uitgangsvermogen van 250 tot 400 watt, let wel dat over het algemeen een hoger vermogen de voorkeur verdient.

Financieel nog steeds aantrekkelijk

Een van de grootste voordelen voor het installeren van een energiebesparend systeem van zonnepanelen is de nog steeds voor 2021 geldende belastingvoordeel op de totale kosten. Dit betekent voor kleinverbruikers zoals ondernemers een eenmalig fiscaal voordeel van 45,5%. Ben je een particuliere wooneigenaar dan kun je nog steeds via de belasting met een 3 stappenplan btw terug vragen over de aanschaf en installatie. Hierbij moet je wel aan bepaalde de voorwaarden van de belastingdienst voldoen.

Tot slot: Met Natuma zonnepanelen bespaar je geld en verdien je het investeren binnen een mum van tijd terug. De waarde van woning of pand stijgt, de energiekosten verminderen en de belasting draagt bij in de initiële kosten voor het installeren. We weten allemaal dat de energieprijs niet zal dalen, daarom is het investeren in zonne-energie slim en als bonus verklein je de ecologische voetafdruk.