Tuinblog - De perfecte tuin

In één dag een onderhoudsvriendelijke groene tuin met kant en klaar hagen

De tuinen van tegenwoordig worden ingericht op zo min mogelijk onderhoud. Veel bestrating, schuttingen en hier en daar wat plantenbakken. Maar wist je dat ook een groene tuin onderhoudsvriendelijk kan zijn? Hoe dat kan lees je hieronder!  

Vervang je schutting door kant en klaar hagen

Veel tuinen zijn standaard voorzien van houten schuttingen. Hier is natuurlijk niets mis mee, maar wat als je de schuttingen zou vervangen door groene weelderige hagen? Dit geeft je tuin direct een groene uitstraling, zonder dat je hier veel voor hoeft te doen.

Wanneer je kleine stekjes hagen zou planten in tuin heeft dit enkele jaren nodig om te groeien tot bijvoorbeeld 1,80 meter of 2 meter hoogte. Je wil natuurlijk niet jaren blijven zitten met inkijk in je tuin, daarom kun je het beste kiezen voor kant en klaar hagen. Kant en klaar hagen zijn hagen die tot 1,80 meter of 2 meter hoogte zijn begroeid tegen een hekwerk. Wanneer je de kant en klaar hagen ontvangt vanaf de kwekerij, kun je ze direct gebruiken als vervanging van je schutting.

Wanneer je de hagen binnen 3 werkdagen na het bestellen ontvangt, hoef je maar 3 stappen te doorlopen om de kant en klaar hagen te plaatsen.

  1. Graaf een geul op de plaats waar de kant en klaar hagen komen te staan. De geul moet ongeveer 30 cm breed en 20/25 cm diep zijn.
  2. Plaats de hardhouten of ijzeren palen op 1,30 meter afstand van elkaar op de plek waar de hagen moeten komen.
  3. Plaats de kant en klaar hagen in de geul en bevestig ze aan de palen.

En voilà, je kunt direct genieten van je prachtige groene tuin.

Maar ook kant en klaar hagen hebben onderhoud nodig, toch?

Ja, ook kant en klaar hagen hebben ‘onderhoud’ nodig. De hagen groeien natuurlijk gewoon door. Om ervoor te zorgen dat ze het hele jaar er netjes bij blijven staan, hoef je ze maar 2 keer per jaar te snoeien. Dit doe je aan het einde van juni en aan het einde van september.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de kant en klaar hagen een bij te snoeien. Wanneer je dit doet zullen de kant en klaar hagen voller groeien en niet woekeren.

Het hele jaar door een groene tuin met de juiste hagen

Er zijn hagen die in de winter hun bladeren laten vallen of waarbij de bladeren bruin worden. Wil je het hele jaar een groene tuin? Kies dan voor een Hedera soort, zoals de populaire Hedera helix Woerner. Bij deze kant en klaar haagsoort blijven het het hele jaar door zijn bladeren groen. Daarnaast laat de haag de bladeren niet vallen, waardoor je geniet van privacy in je tuin.

Liever genieten van een kant en klaar haag die mooi mee kleurt met de seizoenen? Dan is de Euonymus Dart’s Blanket (Kardinaalsmuts) de perfecte kandidaat! De bladeren van de Euonymus verkleurt in het najaar oranje/rood. Hij kan zijn bladeren tot maximaal 20% laten vallen, zodat je toch nog voldoende privacy hebt in je tuin.