Tuinblog - De perfecte tuin

Huis verduurzamen: hoe zit het met sedummatten?

Sedummatten zijn plantjes die je boven op het dak plaatst. Naast dat het er mooi uitziet biedt het veel voordelen, zoals een betere waterafvoer en isolatie. Het installeren van sedummatten is enorm eenvoudig en daarbij is de investering in vergelijking met bijvoorbeeld gevelisolatie of kruipruimte isolatie erg laag. In dit artikel vertellen we meer over sedummatten, waarom je de aanschaf ervan moet overwegen en wat de return on investment is.

Wat zijn sedummatten precies?

Sedum is een verzamelnaam voor veel verschillende plantjes. Deze plantjes hebben gemeen dat ze weinig onderhoud nodig hebben en jarenlang meegaan. Het zijn sterke plantjes die elke weersomstandigheden overleven. Zo kunnen ze goed omgaan met veel water, maar vinden ze het ook prima wanneer ze een langere tijd geen water nodig hebben. In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft een groendak weinig onderhoud nodig. Je kunt deze sedummatten aanschaffen in elke tuincentra of online op het internet. Ook is het eenvoudig om ze zelf te installeren. Je rolt de mat met plantjes uit en klaar is kees!

Wat levert het op?

Kiezen voor een groendak levert veel voordelen op. Ten eerste ziet het er natuurlijk mooi uit. Je huis komt direct al een stuk duurzamer over. Het grote voordeel van sedumplanten is dat ze veel water opnemen en zodoende kunnen zorgen voor een geleidelijke waterafvoer. Hiermee kunnen overstromingen of verstopte riolen voorkomen worden. Daarbij houden sedumplanten warmte vast, wat voor een betere isolatie van het huis zorgt. Dit allemaal zorgt ervoor dat je woning meer waard wordt.

Return on investment

Het is lastig om te zeggen hoe lang het duurt voordat je je investering hebt terugverdient. Dit hangt er vanaf wat van sedumplanten je aanschaft. Het is in ieder geval zeker dat je je geld snel weer terug hebt. Dit komt omdat de investering van sedummatten erg laag is en je het geld terug verdient met een betere isolatie. Hierdoor heeft de verwarming minder energie nodig om het huis op te warmen, wat je terug gaat zien in de energierekening. Wanneer je graag een duidelijk besparing wilt zien, neem je contact op met sedummatten.info.

Op het internet vind je meerdere aanbieders van sedumplanten. Het is goed om een vergelijking te maken, aangezien er veel verschil kan zitten in kwaliteit van de planten en de prijs die ervoor gevraagd wordt. Vraag eventueel advies aan een hovenier of een tuinexpert.